Al voltant de 103 països –responsables del 46% de les emissions globals de metà i almenys el 60% del PIB mundial– han signat aquest dimarts el Compromís Mundial sobre el Metà a la COP26 de Glasgow. Liderat pels Estats Units juntament amb la Unió Europea, aquest compromís té com a objectiu reduir les emissions d’aquest gas d’efecte hivernacle en un 30% com a mínim fins al 2030.
Fins ara, no existien objectius concrets sobre el metà, tot i ser un dels gasos més potents que escalfen el planeta, responsable d’això en un 25% i amb un potencial d’escalfament molt superior al diòxid de carboni, les emissions del qual solen ser més protagonistes de les converses climàtiques.
Segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) –un organisme que històricament ha donat suport a la indústria dels combustibles fòssils i s’ha mostrat reticent davant de les alternatives netes–, les emissions mundials de metà procedents dels combustibles fòssils es podrien reduir un 75% entre 2020 i 2030 si es posa en marxa una estratègia global. Tot i això, fins a la intervenció de Joe Biden aquest dimarts a Glasgow, era un assumpte omès per la indústria del petroli i el gas, i també pels governs.
Es tracta, això sí, d’un avenç a mitges, ja que aquest compromís no és vinculant ni forma part de les negociacions de la COP26.
Grans absències
Entre els països que no hi són, destaquen la Xina ni Rússia –absents de per si mateix a la COP26–. Tampoc Austràlia o la Índia, principals responsables de les emissions de metà procedents de les mines de carbó. El president d’aquest últim es va comprometre aquest dilluns a assolir les zero emissions netes de CO2 el 2070; vint anys després del que demana l’ONU.
La setmana passada, diversos grups ecologistes assenyalaven com les empreses càrnies i làcties més grans estan llastant la reducció global d’emissions de metà: no tenen plans, objectius ni tampoc informen amb transparència sobre quant metà emeten.
Accions sobre els sectors que més emeten
En aquesta segona jornada de la COP26, més de 40 governs, inclosos Espanya, Estats Units, la Xina, Marroc, la Índia, Bangla Desh i Kenya, han signat un compromís per accelerar el desplegament i la viabilitat financera de solucions de zero emissions en alguns dels sectors que més emeten.
Sota el lema Glasgow Brakthrough Agenda, aquest compromís està dissenyat per ampliar la implantació de polítiques climàtiques en sectors clau: l’acer, l’hidrogen, l’energia i el transport. Pretenen així estimular les associacions publicoprivades i la col·laboració entre països en aquests àmbits.
És la primera vegada que l’hidrogen i el sector de l’acer –les emissions dels quals es consideren difícils de reduir– ocupen un lloc central en les negociacions.