Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sindicat Metges de Catalunya (MC) celebra que el Departament de Salut “hagi reaccionat davant l’evidència” introduint incentius de sou per a l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, però reclama que la millora de sous es faci extensiva a la resta de les especialitats perquè els Metges Interns Residents (MIR) “deixin de ser mileuristes”.
El Departament de Salut va anunciar aquest dijous que els nous residents R1 de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària i els d’Infermeria en Salut Mental, que s’incorporaran als centres a finals del mes de maig, rebran una millora retributiva d’entre 5.000 i 9.000 euros l’any, en funció d’on es trobi ubicada la unitat docent. Segons el Departament de Salut, aquesta mesura respon a l’aposta de l’administració per “enfortir l’atenció primària i comunitària i la salut mental”, així com atraure i retenir talent.
Segons el sindicat, la mesura s’explica pel dèficit “flagrant” de facultatius a l’àmbit de l’atenció primària, que encara no ha recuperat el nombre de professionals anterior a les retallades. “Mentre l’any 2010 hi havia 6.669 metges al primer nivell assistencial, el 2021 eren 6.164, tot i el reforç extraordinari fet amb motiu de la pandèmia”, afirmen des de Metges de Catalunya.
El sindicat mèdic considera que les condicions laborals i retributives de l’atenció primària són un fre per a la contractació i formació de nous facultatius i assenyala com a causes la pèrdua de prestigi, la sobrecàrrega assistencial dels professionals, la jornada ordinària treball dels residents catalans, que fan dues hores diàries més que en altres comunitats, i les baixes retribucions.
En aquest sentit, Metges de Catalunya recorda que “hi ha més especialitats deficitàries” i que “la captació i retenció del talent mèdic és urgent per millorar la qualitat assistencial i garantir el relleu generacional del personal facultatiu”. Per aquest motiu, reclama a Salut que “no es quedi aquí” i apliqui una millora retributiva per a tots els residents que reconegui el seu rol determinant per al funcionament de sistema i allunyi els seus sous del llindar del mileurisme en què es troben ara.