Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La previsió anual de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) apunta al que ja es sospitava: aquest estiu serà molt calorós a Espanya. Si bé l’any passat es van batre rècords (es va registrar l’estiu més càlid des de que existeix el seguiment), aquest any ja s’ha establert la primavera més calorosa en els últims seixanta anys. Tot i que es preveuen algunes tempestes, no serà suficient per pal·liar les temperatures ni la sequera, per al juliol i agost s’ha pronosticat una probabilitat molt alta de situacions de calor extrema.
Davant els estius durs, cada cop més recurrents i més extrems, els coneguts com a “Refugis Climàtics”, espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen els seus usos i funcionalitats, s’estan erigint en una de les polítiques públiques per protegir els ciutadans més vulnerables. A Barcelona ciutat, amb el finançament de l’Urban Innovation Action (UIA), un programa de la Comissió Europea per al projecte “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”, s’ha fomentat els Refugis Climàtics a les Escoles. Sota aquest projecte iniciat l’any passat es plantegen intervencions a onze escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament). Sota l’emparament dels fons Next Generation, altres ciutats com Reus, Hospitalet o Lleida han pogut impulsar també el desplegament d’equipaments per protegir de les temperatures extremes.
L’àrea metropolitana enforteix la xarxa de Refugis Climàtics
En els últims 36 anys s’han comptabilitzat 10 onades de calor al territori metropolità, de manera que cada 4 anys es produeix un episodi d’altes temperatures extremes. D’aquestes 10 onades, 7 s’han produït en els últims 16 anys, fet que comporta una freqüència de més d’una onada de calor cada 2 anys. Enguany, a causa de la sequera, els parcs metropolitans estan menys humits que altres anys i tenen menys capacitat de proveir de confort tèrmic. Per aquest motiu, el 2021 l’àrea metropolitana de Barcelona impulsava la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), un conjunt d’espais accessibles, públics i d’accés gratuït, que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant dels calorosos estius metropolitans. Des de la seva posada en marxa l’estiu del 2021, la XMRC ha crescut dels 20 refugis inicials als 74 actuals. Com la majoria de Refugis Climàtics, els de la XMRC inclouen espais tant interiors (biblioteques, escoles…) com exteriors (parcs, places…). Els refugis romandran actius entre el 15 de juny i el 31 d’agost (cal consultar els horaris específics de cada refugi).
Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu de la metròpolis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 27 °C.
Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del territori metropolità, disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d’un ambient més fresc. En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir uns 2-3 °C (durant el dia) menys que les zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s’incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on pot arribar fins a 5 °C, i en alguns casos a 6,5 °C.
Els refugis climàtics de la XMRC pretenen acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics. La XMRC té un conveni amb Teleassistència que permet establir un canal directe amb aquesta població vulnerable, facilitant que puguin fer ús dels espais de la xarxa.
Ubicacions dels Refugis Climàtics de la XMRC per a l’estiu del 2023
Badia del Vallès: parc de les Illes Balears, Casal d’avis i biblioteca Vicente Aleixandre
Castelldefels: parc del Castell, parc de la Muntanyeta, centre cívic Vista Alegre, Espai del Mar, edifici de la República, biblioteca Ramón Fernández Jurado i centre Frederic Mompou
Cornellà de Llobregat: parc del Canal de la Infanta, parc de Can Mercader, parc de Rosa Sensat, biblioteca Central, biblioteca Marta Mata, biblioteca de Sant Ildefons, centre cívic de Sant Ildefons, parc esportiu Llobregat, complex aquàtic i esportiu Can Mercader i Citilab
L’Hospitalet de Llobregat: parc de les Planes, parc de Can Buxeres, parc de l’Alhambra, centre cultural metropolità Tecla Sala, Torre Barrina, poliesportiu Gornal, poliesportiu Marcel·lí Maneja, centre cultural Santa Eulàlia, mercat municipal La Florida, casal de gent gran Pubilla Casas, casal de gent gran de Bellvitge i casal de gent gran Ca n’Arús.
Montcada i Reixac: parc de Joan Fuster, biblioteca Elisenda, Casa de la Vila, Ajuntament de Montcada i Reixac, espai cultural Kursaal, centre cívic Antigues Escoles de Mas Rampinyo i casal de gent gran Casa de la Mina.
Sant Boi de Llobregat: parc de la Muntanyeta, parc Can Julià, plaça Marianao, plaça Focs de Sant Joan, casal Can Massallera, biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, Cal Ninyo i biblioteca Maria Aurèlia Capmany.
Viladecans: parc del Torrent Ballester, parc de la Torre Roja, casal de barri Montserratina.
Sant Feliu de Llobregat: parc d’Europa, parc Llobregat, parc de Can Falguera i biblioteca Montserrat Roig.
Sant Adrià de Besòs: Arbreda Rambleta, biblioteca Font de la Mina, biblioteca de Sant Adrià, centre cultural Besòs, casal Dalt de la Vila, centre cívic carrer Joan Fiveller.
Tiana: parc de l’antic camp de futbol, parc de Joan Armengol, plaça Salvador Espriu i Llar de persones grans
Santa Coloma de Gramenet: parc de Can Zam, biblioteca pública de Can Peixauet, biblioteca pública del Fondo, biblioteca pública de Singuerlín (Salvador Cabré), biblioteca Central.
Altres parcs metropolitans: parc Nou (El Prat de Llobregat), parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), parc de Can Solei i Ca l’Arnús (Badalona), parc de Can Vidalet (Esplugues de Llobregat), parc de Torreblanca (Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat).