El nostre sistema múscul-esquelètic és el que li dona forma, estabilitat i força al nostre cos. El componen uns dos-cents ossos i més de sis-cents músculs. L’estructura dura i compacta dels ossos està feta, sobretot, de calci i fòsfor. Pràcticament tot el calci que tenim al cos el trobem als ossos i a les dents. Parlem d’osteoporosi quan la descalcificació dels ossos els afebleix i els fa més porosos, menys consistents i més candidats a trencar-se. Les fractures més habituals degudes a l’osteoporosi són les de maluc, canell i algunes vèrtebres.
L’osteoporosi com a tal no causa dolor, no hi ha símptomes que facin sospitar d’ella, però hi ha una prova, la densitometria, feta amb raigs X, que serveix per a mesurar la densitat òssia. Amb ella s’analitza, per la imatge, la quantitat de calci i altres minerals de l’os. En les dones es recomana passar aquesta prova a partir dels 55 anys i entre els homes, passats els 65.
Al marge de si es passa la prova de la densitometria, a l’Associació Espanyola d’Osteoporosi i Artrosi (AECOSAR) disposen d’un test orientatiu i que és accessible a través de la seva pàgina web, per fer-nos una idea sobre el risc, la nostra possibilitat de patir osteoporosi. És el Test de Risc d’Osteoporosi de la Fundació Internacional d’Osteoporosis (IOF). És un qüestionari que recull criteris com l’edat, els antecedents familiars o propis de fractures, i els hàbits quotidians.
Hàbits a les nostres mans
Tal com expliquen al portal del Canal Salut, “la millor estratègia per mantenir el bon estat dels ossos i prevenir l’osteoporosi és l’adopció d’hàbits de vida saludables, com ara mantenir una alimentació equilibrada, rica en calci i en vitamina D, fer activitat física diària i evitar el consum de tabac i alcohol”.
Sobre el consum d’elements que juguen el seu paper contra l’osteoporosi, des de la Societat catalana de medicina familiar i comunitària (CAMFIC) comparteixen al seu web algunes recomanacions. Des de CAMFIC també exposen que, “per evitar el risc de caigudes i prevenir possibles fractures és important viure en un entorn segur, desplaçar-se amb prudència i adoptar postures correctes”. I a això s’hi ha d’afegir anar ben calçat, amb soles que no rellisquin, sabates confortables que ni cenyeixin ni ballin al peu.
A part del calci i el fòsfor, la vitamina D també és important per a la salut dels ossos, perquè aquesta és l’encarregada d’ajudar el cos a absorbir el calci que ingereix i a fixar-lo als ossos. La vitamina D l’obtenim a través de la pell, pels raigs solars que ens poden arribar senzillament amb un passeig o una estona de relaxació deixant que ens toqui la llum del sol uns vint minuts al dia. Entre els aliments que porten més vitamina D, hi ha el rovell de l’ou, la sardina, la tonyina, l’arengada i el verat (caballa en castellà), fetge de vedella i de porc i la llet sencera i els seus derivats.
De calci en porten aliments com el formatge, les ametlles, les avellanes i les nous, els crustacis com la gamba, llegums com el cigró i la mongeta blanca. El fòsfor és abundant al salmó, i també a la sardina, a les llavors de gira-sol, als ous, la xocolata, el pollastre i el gall d’indi.
Menopausa, un punt d’inflexió
L’osteoporosi és un dels principals temes d’estudi en la menopausa, perquè el canvi hormonal de la dona a partir d’aquest període de la seva vida deixa els ossos més desprotegits. A Lleida, un grup de dones sensibles a la qüestió, perquè ho viuen en carn pròpia i creuen en la necessitat de difondre informació al respecte, van crear l’Associació de Dones Osteoporosi-Menopausa HERA. Conscienciar a les dones en la importància de fer-se revisions periòdiques, per tal de poder prevenir l’osteoporosi a temps és una de les seves premisses.
Compten amb osteòpates, ginecòlegs, reumatòlegs, nutricionistes, psicòlegs, sexòloga, especialista en sol pelvià, coachs, terapeuta neural, osteòpata craneo-sacal entre altres professionals per a l’assessorament a dones.
A l’espai web de l’Associació Espanyola contra l’Osteoporosi i l’Artrosi comparteixen al detall exercicis que es poden fer a casa per enfortir cadascuna de les parts del cos més susceptibles a fractures per causa de l’osteoporosi. Una d’aquestes, com ja hem dit, és el maluc, per a l’enfortiment del qual suggereixen una sèrie de pràctiques que es descriuen i es mostren també en un vídeo.