Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Últim dia d’escola abans de les vacances de Nadal i alguna cadira buida a classe. I de fa dies. Hi ha un company o companya que ja fa temps que no pot anar a l’escola perquè ha de seguir un tractament a l’hospital. I per Nadal, s’hi haurà de quedar.
Hi ha nens i nenes que de ben petits aprenen molt més que els seus companys. La vida els apropa l’aprenentatge de conviure amb una malaltia. Depenent de la durada del seu tractament i de la necessitat d’ingrés, una persona s’encarrega al mateix hospital de repassar amb el petit o petita pacient les matèries que van seguint els seus companys a l’aula.
És una vida paral·lela, un dia a dia diferent, imposat per un camí cap a la curació d’una malaltia que, tanmateix, van trampejant tant seguint la formació de les assignatures escolars, com amb altres activitats que ajuden a normalitzar la situació.
Al mateix temps que progressa la investigació en salut, els tractaments i la comprensió dels mecanismes que ens fan emmalaltir, també es guanya en fer dels espais de cura, com els mateixos hospitals, recintes més amables i humanitzats. Nadal ens ho mostra.
El matí d’aquest dimecres, el Pare Noel ha sorprès nens i nenes ingressats a l’Hospital Germans Trias I Pujol de Badalona, apareixent a la finestra de les seves habitacions. Ho ha fet despenjant-se per la façana de l’edifici materno-infantil amb una tirolina amb la qual ha anat fent ràpel fins a les finestres de la planta de Pediatria, on ha saludat els infants i els seus familiars, i els ha entregat a través de les finestres la xocolata solidària de la Fundació Villavecchia. Són els somriures de xocolata arribats per endolcir l’estada a l’hospital.
L’atractiva sorpresa l’han organitzat per segon any la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia i els Bombers Solidaris de Barcelona, en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat del parc de Badalona.
Entretenir i minimitzar
L’emoció dels i les petites pacients que no poden marxar a casa i passar les festes amb la família, salta a la vista. Ajuda a compensar haver de romandre ingressats aquests dies especials que, gràcies a accions així, ho continuen essent, i fins i tot molt més.
“Tenim un calendari d’activitats amb coses especials cada dia”, explica la cap del servei de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Maria Méndez. Ja durant el mes previ al Nadal –explica Méndez– “a través de l’aula hospitalària, amb la mestra, els nens i nenes decoren la planta i participen en el concurs de guarniment de cada planta de l’hospital”.
Els bombers de Badalona també van passar per l’hospital a descarregar un gran tió ple de llibres –donació d’una llibreria de Badalona– i un munt d’altres regals. Els infants ingressats també reben cada any les visites dels jugadors del Joventut de Badalona, del Club Levante, jugadors de rugbi i d’altres equips esportius, que s’asseuen a xerrar amb ells i els porten regals.
Maria Méndez explica també que “els estudiants de la unitat docent de l’hospital, que tenen una coral, preparen nadales i, començant per la planta de pediatria, van cantant per totes les plantes”.
Són activitats que entretenen tant als menors ingressats com a la resta de pacients i les seves famílies. Culmina aquests dies festius la visita de ses magestats reials, el dia cinc de gener. Abans de fer la cavalcada a Badalona, passen per l’hospital acompanyats de les autoritats municipals. “Això també els fa molta il·lusió als nens i nenes. Tot ajuda a minimitzar el fet d’haver d’estar a l’hospital, en aquells casos en els quals no es pot evitar perquè val a dir que intentem sempre donar les altes com més aviat millor a tots els que puguin passar les festes a casa”. També –afegeix– per aquells qui no se’n puguin lliurar, passant aquests dies de Nadal a l’hospital poden viure un munt de visites especials i els regals sorpresa, que mai supleix l’estada a casa, però els fa molt contents i els distreu”.
També per als professionals a qui toca treballar aquests dies, és una sensació agredolça, “perquè tothom voldria estar a casa seva amb la família, però estant a l’hospital sents que pots ajudar els pacients a minimitzar aquest impacte”, declara Méndez, recordant les seves guàrdies nadalenques.
A finals de novembre, la Fundació Villavecchia organitza un mercat de Nadal, en col·laboració amb una trentena d’escoles. Els alumnes construeixen estels en record dels nens i nenes que ja no hi són. És el tret de sortida dels actes que preparen per Nadal. Aquest dijous, el Pare Noel també es va veure movent-se per la façana de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, molt a prop d’on té la seva seu la Fundació Villavecchia. Santa Claus també entra a les habitacions de pediatria per a repartir xocolata. “Repartirem jocs de Lego per les plantes de pediatria dels cinc hospitals amb els quals col·laborem: Vall d’Hebron, Sant Pau, Can Ruti, Parc Taulí i Sant Joan de Déu”.
Els ‘somriues de xocolata’ de la Fundació Villavecchia es reparteixen per les plantes de pediatria dels hospitals i es venen als supermercats Carrefour i BonÀrea, i també en línia per a recaptar fons per als seus projectes. Un d’ells és aportar sessions de musicoteràpia als espais de pediatria dels hospitals de Sant Pau i de Can Ruti.
El dia 6 de gener, també gràcies a aquesta fundació, els Reis Mags passaran per l’Hospital de Sant Pau, on també cantaran Nadales aquests dies de festa, amb la col·laboració de l’associació Ressó.
Per als nens que estan a casa, però que, pel fred o perquè no poden estar amb molta gent, no poden anar a la cavalcada, la Fundació Villavecchia fa arribar els carters reials als seus domicilis a recollir les seves cartes. De fet, fan un intercanvi de correspondència. Els reis els fan entrega de les que els han escrit ells mateixos, i els nens els donen les seves amb les seves peticions de regals.
La il·lusió que humanitza els hospitals també arriba amb les decoracions i il·luminació nadalenca. Aquest Nadal, l’Hospital de Sant Pau llança una campanya que celebra la proximitat i els vincles humans amb la col·laboració artística de l’il·lustrador Marc Pallarès. Ha creat una sèrie de cinc retrats que representen professionals de diverses àrees de l’Hospital i una pacient. Aquests retrats, en gran format, s’instal·laran en diferents punts emblemàtics del recinte hospitalari com a part de la decoració de Nadal. Es vol així posar rostre a la dedicació, la passió i la humanitat dels professionals que cada dia treballen amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels seus pacients. Un d’aquests retrats també inclou una pacient, simbolitzant la relació propera i empàtica que defineix l’assistència sanitària.