Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Som el que fem”. Aquestes quatre paraules resumeixen l’objectiu d’aquesta campanya de Donants de Sang, impulsada pel Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de Catalunya, que fins el 19 de gener pretén interpel·lar l’esperit solidari de la societat catalana per tal de restablir les reserves de sang dels hospitals. Es calcula que aquest 2025 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang, i que caldran més de 240.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients. Les xifres s’han mantingut estables en els darrers anys, però cal tenir en compte que la transfusió de components sanguinis és necessària per a la major part de les intervencions quirúrgiques, trasplantaments o tractaments oncològics que es fan cada dia. En aquest sentit, alguns exemples:
- En una operació es poden transfondre fins a 20 donacions.
- Un accidentat de trànsit pot necessitar fins a 30 donacions de sang.
- Un malalt de càncer pot necessitar fins a 200 donacions.
En aquest context, neix la campanya “Som el que fem”, amb la qual es vol conscienciar a la societat que, amb només 20 minuts del nostre temps, podem contribuir a salvar fins a tres vides. En aquest sentit, aquesta iniciativa preveu que unes 10.000 persones s’adrecin durant la propera setmana als principals hospitals catalans a donar sang o als diferents espais habilitats per a les donacions en 104 municipis. Bona part d’aquestes donacions són col·lectes especials que compten també amb activitats organitzades per nombroses entitats, associacions, institucions i ciutadania.
Més de 50 edificis emblemàtics s’il·luminaran de vermell
La crida per donar sang es farà visible també en nombrosos edificis d’arreu de Catalunya aquest dissabte 11 de gener, quan s’il·luminaran de vermell per simbolitzar la donació de sang i per convidar visualment a participar d’aquest acte col·lectiu que consisteix a donar i rebre vida.
Així, les façanes d’edificis emblemàtics de Barcelona com ara el Palau de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, el Tibidabo, la Torre Glòries o la Universitat de Barcelona s’ompliran de llum vermella i se sumaran així a aquesta setmana de donació de sang. També altres ajuntaments d’arreu de Catalunya com el de Girona, Tarragona, Alpicat, Alcarràs, Almacelles, o la Casa de Cultura de Girona i la Casa Gaudí, de Reus s’han afegit a aquesta iniciativa solidària.
Qui pot donar sang?
Poden donar sang totes aquelles persones d’entre 18 i 70 anys, de més de 50 quilos de pes i amb un bon estat de salut. Segons s’explica al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. La donació és un acte segur assistit per professionals especialitzats que realitzen prèviament una entrevista mèdica i mesuren la pressió i el nivell d’hemoglobina. Tanmateix, per a moltes persones pot suposar avançar en el seu procés de curació.
El canal Donar sang, promogut pel Banc de Sang i Teixits, ofereix un test ràpid i senzill per esbrinar si és pot ser donant, així com informació sobre què es fa amb la sang, en quin estat es troben les reserves i on es pot anar a donar-ne. També posa a l’abast dels usuaris altres opcions de col·laboració per a aquelles persones que no puguin donar.
Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.