Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’actual atac de l’administració Trump contra les universitats és un pas més en el procés que el nou president dels Estats Units ha endegat per desmantellar la democràcia americana i construir un sistema autoritari al seu gust. Els mitjans de comunicació i els despatxos d’advocats són altres entitats en el punt de mira de l’equip de la Casa Blanca.
Per aconseguir els seus objectius, Trump necessita controlar el discurs ideològic que circula pel país. Una de les maneres de fer-ho és dominar llocs com les universitats, en els que s’exerceix lliurement la crítica, el debat i la protesta, els llocs on s’ensenya el pensament crític i on és possible qüestionar-ho tot en nom de la llibertat d’expressió.
A través de fortes pressions i amenaces de provocar la seva ruïna, l’administració Trump ha presentat una sèrie d’exigències a les universitats amb el pretext de lluitar contra l’antisemitisme. Però, com diu la Representant Becca Balint de Vermont, en realitat “això va d’autoritarisme, va d’atacar institucions incloses les universitats perquè es rendeixin als seus designis”.(1)
Una decisió valenta
Segons el professor de l’Escola de Dret de Harvard, Andrew Manuel Crespo, el que vol fer l’Administració Trump amb les seves pressions i amenaces és aconseguir que les universitats del país permetin a l’administració Trump “controlar el què diem a les aules, el què passa al campus, el què investiguem, el que escrivim, les preguntes que fem i les respostes que donem perquè s’adapti a la seva agenda ideològica. Tot això és perillós i inconstitucional”.(2)
Contra tot pronòstic, ha estat la Universitat Harvard, la més antiga, coneguda i rica dels Estats Units, la que s’ha plantat i ha dit prou a les imposicions de l’administració Trump. Després d’unes primeres concessions a les demandes del govern, Harvard ha marcat una línia vermella i ha presentat una demanda en un tribunal federal de Boston contra el govern després que aquest congelés la subvenció multimilionària que rep la universitat.
Harvard intenta així parar el cop i recuperar els 2.2 mil milions de dollars en beques i 60 milions en contractes del govern destinats a la investigació i que han estat congelats. La Universitat es queixa del fet que la decisió de l’administració Trump de congelar els fons dedicats a les universitats és il·legal i va contra la Primera esmena de la Constitució, la llibertat d’expressió. Aquesta universitat diu que les imposicions de Trump amenacen la llibertat acadèmica, un component essencial de la llibertat d’expressió garantida en sentències del Tribunal Suprem.(3)
La Universitat Harvard no va voler comprometre’s amb el govern a eliminar els seus programes antidiscriminació per raó de sexe, raça o classe social; ni a reprimir les protestes propalestines al campus, ni a informar a les autoritats federals sobre l’historial dels estudiants estrangers entre altres mesures de control proposades per l’administració.
“Harvard no renunciarà a la seva independència ni acceptarà reduir els seus drets constitucionals perquè cap govern no ha de dictar a les universitats el què poden ensenyar, a qui poden admetre o contractar o a quines àrees d’investigació s’han de dedicar”, ha escrit el president de la Universitat, Alan Garber (4). El govern també demanava canvis en les polítiques d’admissió d’estudiants, de contractació de professors i la presència a la universitat d’un auditor governamental.
En la seva demanda, Harvard diu que “el govern no ha justificat ni pot justificar cap connexió racional entre les seves preocupacions per l’antisemitisme i la recerca mèdica, científica, tecnològica i d’altres tipus que es pagava amb fons de l’administració i que està orientada a salvar les vides dels americans, a contribuir a l’avenç del país, a preservar la seva seguretat i a mantenir la seva posició de lideratge mundial en el camp de la innovació”. (5)
Totes les universitats, amenaçades
La Universitat Harvard no és l’única de les més prestigioses del país que rep aquestes pressions i càstigs. L’administració Trump ha amenaçat de congelar els milions de dòlars que dóna a universitats tan destacades com Northwestern, Brown o Princeton, si no es rendeixen i té en el seu punt de mira unes 60 universitats més.
Altres, com la reputada Universitat de Colúmbia, a Nova York, ja s’han plegat als desitjos de l’administració després que aquesta li retallés 400 milions de dòlars en subvencions. Columbia, per exemple, ha augmentat els guàrdies de seguretat i els controls al campus, ha acceptat retirar alguns professors, i està estudiant la possibilitat que un agent extern examini els programes de les assignatures i decideixi si s’hi han de fer canvis o si s’han de contractar nous professors que ensenyin de la manera que Trump vol que s’ensenyi.
Una part significativa del professorat s’ha rebel·lat davant del projecte per les universitats americanes que té l’administració Trump. Una mostra d’això és la demanda als tribunals presentada a principis d’aquest mes per l’Associació Americana de Professors Universitaris que exigia que un jutge federal declari la il·legalitat de totes aquestes mesures.
“Això és prendre el control totalment del que s’ensenya a les universitats americanes és el que hem vist fer a tot el món quan els dictadors intenten prendre el poder. Ho hem vist a Hongria i Rússia per exemple”, diu Crespo, directiu d’aquesta associació. “És el què l’administració americana intenta fer ara amb l’excusa de què estan netejant les universitats d’antisemitisme”.
El problema per les universitats nord-americanes és que són molt vulnerables a les pressions del govern i d’altres grups de pressió que inverteixen en el món universitari. Bona part dels diners que s’utilitzen en la recerca, així com les beques que donen provenen en bona part de l’administració. Tot i ser universitats privades reben més diners del govern que de cobrar les matrícules dels estudiants.
Entre 2018 i 2022, les deu universitats més prestigioses dels Estats Units que es coneixen com a membres de la Ivy League – entre elles Harvard i Columbia- van rebre 33.1 mil milions de dòlars en beques i contractes del govern perquè es dediquessin a la recerca de temes d’interès públic. (6) Aquesta recerca tant pot estar centrada en temes de Defensa, com en qüestions sanitàries com la lluita contra l’Alzheimer.
Desgraciadament, l’administració anterior, la del president Joe Biden, ja va aplanar el camí pel qual està passant ara. Amb l’excusa de perseguir l’antisemitisme, Biden ja va utilitzar la influència governamental sobre les universitats perquè aturessin les protestes dels estudiants contra el genocidi a Gaza, el finançament nord-americà de la guerra, i el boicot a les relacions de les universitats amb Israel.
El futur de la democràcia nord-americana perilla perquè Donald Trump i els seus han demostrat molta habilitat fent xantatges econòmics i fiscals a institucions i empreses per aconseguir els seus objectius. Malgrat que hi ha tribunals que s’han pronunciat a favor de les víctimes, aquest govern passa totalment de les ordres judicials sense por a una quasi segura crisi constitucional.
PER SABER MÉS
(1) Becca Balint, Representant demòcrata de Vermont a Democracy Now, 16 d’abril de 2025. https://www.democracynow.org/2025/4/16/mohsen_mahdawi_becca_balint_ice
(2) Andrew Manuel Crespo professor de l’Escola de Dret de Harvard a Democracy Now 16 d’abril de 2025. https://www.democracynow.org/2025/4/16/trump_vs_harvard
(3) Associated Press 22 d’abril de 2025. 1:09 AM ET. “Harvard sues Trump administration to stop a freeze of more than $2 billion in grants”. A NPR. https://www.npr.org/2025/04/22/nx-s1-5372214/harvard-sues-trump-administration-research
(4) Primary News Source. ”The promise of American Higher Education- Letter from Harvard President Alan Garber to Members of Harvard Community”. 14/04/2025. https://primarynewssource.org/sourcedocument/the-promise-of-american-higher-education-letter-from-harvard-president-alan-garber-to-members-of-the-harvard-community/
(5) Associated Press 22 d’abril de 2025. 1:09 AM ET. “Harvard sues Trump administration to stop a freeze of more than $2 billion in grants”. A NPR. https://www.npr.org/2025/04/22/nx-s1-5372214/harvard-sues-trump-administration-research
(6) Joe Lancaster, publicat a Reason.com. “Government gives billions in grants each year to Ivy League Universities. https://www.openthebooks.com/reason-government-gives-billions-in-grants-each-year-to-ivy-league-universities/