Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En ple repunt de contagis. Al mig del que presumiblement és una nova onada de la pandèmia de la Covid-19. En una de les pitjors setmanes dels darrers mesos. Aquest és el context en què el Govern d’Isabel Díaz Ayuso (PP) ha anunciat l’acomiadament de 7.500 treballadors i treballadores de la sanitat, a qui no se’ls renovarà el contracte.
Són els coneguts com a ‘contractes Covid’, persones que han estat emprades per fer front a la pandèmia i que ara tornen a la desocupació. El 31 de desembre de 2021 serà el seu últim dia als hospitals i centres de salut de la Comunitat de Madrid després de gairebé dos anys a primera línia de la lluita contra el virus.
El Sindicat d’Infermeria a Madrid (SATSE) considera una “greu irresponsabilitat” que la Conselleria de Sanitat hagi decidit no renovar el 65% dels i les infermeres amb aquest tipus de contractes. Insisteix que “no sobra ningú” i adverteix que el Servei Madrileny de Salut té “un dèficit crònic de plantilles”, especialment en àmbits com el de la infermeria i la fisioteràpia.
Aquest problema estructural de treballadors i treballadores de la salut –denuncien des del SATSE– no és una situació nova, sinó una situació que s’arrossega durant anys i que es va aconseguir pal·liar de manera parcial a partir del març de l’any passat, amb els reforços mitjançant aquest tipus de contractes: «Aquells que ara el Govern regional pretén eliminar sense oferir una alternativa viable, sense augmentar les plantilles estructurals i sense donar una resposta a les necessitats sanitàries dels madrilenys», es queixen des del sindicat.
Javier Padilla, metge de família i diputat de Más Madrid a l’Assemblea regional, explica que, quan van començar els contractes Covid, a molts sanitaris que feia anys que encadenaven contractes eventuals se’ls va passar a aquesta modalitat: «Per això, l’argument de la Conselleria de Sanitat que no podem tenir la mateixa plantilla ara que quan estàvem en el pitjor moment de la pandèmia és fals, perquè dins d’aquests contractes Covid hi ha gent que estava des d’abans i que ara volen acomiadar», denuncia.
Assenyala Padilla que, a més, «el sistema ara té fins i tot més carències que abans de l’inici de la pandèmia». A principis de novembre, la regió va superar per primer cop el mig milió de pacients en llista d’espera per al metge especialista. Per al diputat, la proposta de prorrogar aquests contractes entre 1 i 3 mesos més, com es proposa des de la conselleria, tampoc és una solució «perquè continua sent insuficient» i perquè, al final, «se’ls acabarà donant la puntada de peu».
El gobierno de la CM quiere cesar 7500 profesionales de la Sanidad Pública el 31/12 a la vez q vemos cada día como sube la incidencia COVID y faltan recursos humanos y materiales en todos los centros sanitarios.
Aquí #NOsobranadie #yosoycontratocovid pic.twitter.com/V4hhb04OBP— sindicato MATS (@matsmadrid) December 1, 2021
El Moviment Assembleari de Treballadores de Sanitat (MATS) ha convocat una concentració el dijous 2 de desembre davant uns acomiadaments que consideren que «desangraran la sanitat». A la Porta Principal de l’Hospital Ramon i Cajal començaran a les 11.45h «Els Jocs de la Renovació», un acte per evitar la fi d’aquests contractes que reivindica «un millor sistema de salut per a usuaris i treballadors». A més, durant aquests dies estan penjant nombrosos vídeos a xarxes socials en suport al personal sanitari que serà acomiadat.