“Moltes volen morir quan descobreixen que tenen VIH. Jo les animo a viure, perquè encara que tinguem el VIH podem gaudir també d’un vida llarga i digna” , afirma Leelavathi mentre parla amb Sumithra, la seva amiga i confident a la sortida de l’Hospital de Malalties Infeccioses de la Fundació Vicente Ferrer a Bathalapalli.
Es van conèixer fa molts anys en una trobada que organitzava la Fundació Vicente Ferrer (FVF) per a dones vídues amb VIH i han estat en contacte des de llavors. Aquestes dues dones tenen més en comú que ser vídues i haver contret el VIH a través dels seus marits. Comparteixen sobretot la forta de convicció que acabar amb la discriminació que encara pateixen les persones amb VIH és possible i necessari.
Totes dues es van casar molt joves, gairebé adolescents, i es van quedar vídues, tot i ser molt joves. Les mentides van envoltar la mort dels seus respectius marits. Els dos tenien VIH. Els dos ho van ocultar. “A la societat hi ha molts homes amb VIH però no tenen coneixements sobre el que suposa”, assegura Sumithra. La culpa, la solitud i l’estigma han estat els seus companys de vida durant molts anys. Fins que un dia van dir prou, i avui, a través dels sangham per a dones amb VIH de la FVF, s’ajuden entre elles alhora que ajuden a altres dones a trencar amb aquest cercle pervers. Han fet de la seva debilitat la seva fortalesa i de la seva vergonya un motiu de reivindicació i suport mutu.
Les dones vídues són un dels col·lectius més vulnerables a l’Índia. Són vistes com a portadores de mala sort i objecte de marginació i estigmatització, amb greus conseqüències no només per a elles, sinó també per als seus fills. En el cas de Leelavathi i Sumithra la situació s’agreuja per tenir més VIH. Més del 40% dels pacients de VIH a l’Índia són dones i el 75% d’elles ho contreu durant els primers anys de matrimoni.
Des 2018 ha entrat en vigor al país asiàtic una llei que prohibeix discriminar, agredir i incitar a l’odi contra persones amb aquesta malaltia. Un document que protegeix, almenys sobre el paper, els drets de les persones contagiades en matèria d’ocupació, sanitat, educació o serveis socials, tant en institucions públiques com privades.
Aquest 1 de desembre, Dia Mundial del VIH, Leelavathi i Sumithra han superat les seves pors i s’han volgut a explicar la seva història davant la càmera. Han decidit ser la veu de les milers de persones que encara no s’han atrevit a fer el pas.
Aquest article va ser publicat inicialment per la Fundació Vicente Ferrer