En plena pandèmia del coronavirus, és inevitable parlar d’una Diada de Sant Jordi diferent, també als hospitals. L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha canviat les paradetes de llibres de segona mà que es muntaven cada any al vestíbul principal per l’entrega de llibres personalitzats a les habitacions dels pacients. S’han lliurat tant al mateix Hospital com a l’Institut Guttman i l’hotel Rafael Hoteles de la ciutat, habilitats per allotjar pacients de coronavirus que ja estan en fase de recuperació però que necessiten repòs i evitar la transmissió del virus abans de rebre l’alta.
“M’ha fet moltíssima il·lusió, no m’ho esperava gens!”, diu el Miguel, un pacient de coronavirus allotjat a l’hotel sanitari Rafael Hoteles. “Aquest Sant Jordi és molt diferent d’altres anys, em sap greu no celebrar-lo amb la meva família” diu. Però, tot i això, es mostra molt content amb la iniciativa que ha tingut l’hospital. En el seu cas, ha rebut el llibre “Los dados trucados de Dios”, de Juanjo Ruiz Varela. “L’han encertat de ple, perquè m’agraden molt els llibres de misteri!”, assenyala. Després de 36 dies des que va donar positiu en coronavirus, es troba molt millor i se sent més fort. El pròxim diumenge li tornaran a fer el test i espera que el resultat sigui negatiu i, per fi, poder tornar a casa.
S’han repartit al voltant de 1.500 llibres a primera hora del matí, gràcies a la donació que ha fet la llibreria Fénix i l’Ajuntament de Badalona. Alguns pacients també han volgut tenir un detall amb el personal sanitari i han elaborat roses amb material que tenien a l’habitació o dibuixos. La iniciativa ha fet que hi hagi un mica més d’alegria a l’hospital en un Sant Jordi diferent. “Hem pensat que un llibre podia ser una molt bona companyia durant el procés de recuperació dels pacients, davant la solitud que senten”, explica Irene Giménez, cap de la Unitat d’Atenció a la Ciutadania de l’Hospital Germans Trias i Pujol i organitzadora de la iniciativa.
En la mateixa línia s’expressa Mar Amat, infermera de l’hotel sanitari Rafael Hoteles, qui assenyala que Sant Jordi és un dia especial per tothom, per celebrar amb la família, i que els pacients, en trobar-se sols i aïllats, no poden celebrar-lo com voldrien. Remarca que iniciatives com aquesta fan que el pacient tingui un dia diferent, acostumat a la rutina monòtona de cada dia. “Hi ha pacients que fa vint dies que estan aquí i qualsevol petit detall ja és un trencament en la seva rutina i un motiu d’alegria”, assenyala.
Des de la Unitat d’Atenció a la Ciutadania i els equips d’infermeria de les diferents instal·lacions de l’Hospital s’ha fet una tria personalitzada de llibres segons el perfil de cada pacient, en funció de l’edat, la mida de la lletra i el contingut i temàtica del llibre. En aquest sentit, Giménez remarca que és molt important l’acompanyament que fa el servei d’infermeria i el vincle que es crea amb el pacient. “Volíem que veiessin que, malgrat que no puguin viure el Sant Jordi en família, hi ha algú que també pensa en ells”, assenyala.
En Miguel, de fet, afirma que una de les coses que més valora i que el fa estar millor durant la seva estada a l’hotel sanitari és la tasca d’acompanyament que fa el personal d’infermeria de l’hospital, a qui qualifica d'”àngels”. “Ahir era el meu aniversari de bodes i passar-ho aquí tot sol era dur, però gràcies a la sorpresa que em van fer les infermeres m’ho vaig passar molt bé”, explica.
Juntament amb el llibre que s’ha repartit a cada pacient, s’hi ha inclòs un punt de llibre elaborat amb dibuixos seleccionats d’entre els molts que han arribat a l’Hospital durant les darreres setmanes. També han anat acompanyats de les indicacions que hauran de seguir els pacients per evitar que el llibre es converteixi en un vector de transmissió del virus quan rebin l’alta mèdica. Les instruccions indiquen que el llibre s’haurà de mantenir durant quinze dies embolicat amb una bossa de plàstic doble.
Tot i aquest repartiment de llibres, l’Hospital Germans Trias i Pujol tornarà a celebrar el Sant Jordi el pròxim 23 de juliol, igual que la resta de Catalunya, confiant poder recuperar les activitats tradicionals que es feien a l’hospital.