La cursa per trobar fàrmacs que pal·liïn els efectes de la Covid-19 avança, alhora que ho fa la carrera per crear la vacuna que generi immunitat al SARS-CoV-2. Una de les més avançades, que ja ha iniciat les proves de la tercera i darrera fase, és la que estan creant la Universitat d’Oxford i l’empresa farmacèutica AstraZeneca.
Segons els últims resultats que acaba de publicar un equip de científics de l’Institut Jenner a The Lancet, els resultats provisionals d’aquesta vacuna són esperançadors. Les conclusions de la fase intermèdia 1 i 2 de la vacuna indiquen que el grup que l’ha provada no ha patit greus efectes secundaris i, tanmateix, sí que ha generat una resposta immunitària contra el virus que provoca la Covid-19.
Les persones que es van vacunar el projecte d’Oxford van generar una resposta de les seves cèl·lules-T al cap de set dies, arribant al pic als 14 i que es van mantenir fins 56 dies després de la injecció. Les cèl·lules-T són uns limfòcits especialitzats en la creació d’anticossos que podrien afavorir a reduir els efectes de la Covid-19.
A més, també s’ha confirmat que és útil en la creació d’anticossos contra el virus del nou coronavirus. Segons l’estudi, un 91% dels participants van crear els anticossos quan van ser mesurats amb l’assaig MNA80, mentre que es van trobar al 100% dels participants quan la prova es va fer a través del mètode PRNT50.
Quant als efectes secundaris, l’article no en reporta cap de gravetat. Tanmateix, sí que reconeix que algunes persones a què es va administrar el projecte de vacuna han manifestat dolor, sensació de febre, calfreds, mals musculars, mals de cap o malestar general. Amb tot, “molts d’ells van ser reduïts mitjançant l’ús de paracetamol”.
L’equip científic que signa l’article conclou que el projecte de vacuna “mostra un perfil de seguretat acceptable i un augment d’anticossos”. El grup creu que els resultats, “juntament amb la inducció de respostes immunes humorals i cel·lulars, recolzen l’avaluació a gran escala de la vacuna a la fase 3 en curs”.
Tanmateix, els autors de l’estudi recorden que “s’haurien de fer més estudis clínics sobre aquesta vacuna, incloent-hi adults més grans”. Entre altres qüestions cal resoldre el dubte del temps que dura la immunitat que aporta la vacuna. “Són necessaris més estudis per avaluar la vacuna en diversos grups de població, inclosos gent gran, persones amb altres patologies i en poblacions ètniques i geogràficament diverses”, diuen els científics.
Resultats similars a la Xina, Rússia i els EUA
El projecte d’Oxford, que vol esdevenir una vacuna “ràpida, efectiva i accessible contra el coronavirus” tal com expliquen en un comunicat, no és l’únic que avança amb bons resultats provisionals. Darrerament també s’ha conegut que els altres projectes que encapçalen la cursa també ho fan amb bones conclusions preliminars.
Per exemple, la vacuna que està desenvolupant la farmacèutica xinesa CanSino és “segura i indueix una resposta immune significant en la majoria de casos” després d’una única dosi, segons un article científic basant-se en la fase 2 d’aquesta vacuna.
El projecte de vacuna de Rússia, sota sospita després de les acusacions directes fetes pel Regne Unit en què acusa l’Estat rus d’espionatge cibernètic per tractar de hackejar informació sobre el projecte d’Oxford, “ha completat exitosament la fase de proves clíniques”. Els militars voluntaris no van reportar cap “reacció o complicació indesitjable” i els tests mostren “inequívocament el desenvolupament d’una resposta immune com a resultat de la vacunació”, diu el comunicat emès pel Ministeri de Defensa rus.
Darrerament també s’han conegut els resultats de la fase 1 del projecte de vacuna més avançat que hi ha als Estats Units, produït per la farmacèutica Moderna. Com en els anteriors casos exposats, aquest projecte de vacuna contra la Covid-19 “indueix respostes immunitàries en tots els participats, i no es van identificar problemes limitants de seguretat” al llarg de les proves amb humans.