Un estudi titolat Greenhouse Gases Emissions from the diet and risk of death and chronic diseases in the EPIC Spain cohort, publicat recentment a l’European Journal of Public Health i liderat per epidemiòlegs de l’Intitut Catala d’Oncologia, mostra resultats importants que reafirmen l’estreta relació entre el consum de la dieta, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEH), causants de l’canvi climàtic i el risc de mortalitat i de malalties cròniques. És una nova evidència de la profunda interrelació de la salut de la planeta amb la salut dels individus.
La investigació s’ha realitzat sobre la cohort EPIC d’Espanya, que reuneix 40.621 individus de cinc comunitats autònomes (Astúries, Granada, Múrcia, Navarra i País Basc), que han estat estudiats i seguits durant més de 15 anys. Els valors d’emissió de GEH de cada un dels aliments consumits s’han pres d’una revisió internacional, que representa la base de dades més completa existent fins a la data. El 41% de les emissions de GEH de la dieta de la cohort EPIC d’Espanya s’originen en el consum de carn vermella i carn preservada. Només el 11% s’originen en el consum conjunt de fruites, verdures, llegums i cereals.
Els resultats de l’estudi confirmen troballes prèvies d’altres estudis que han mostrat consistentment l’associació de el nivell de consum de carn vermella amb el nivell d’emissions de GEH. Les emissions de GEH de la dieta van ser 4,7 vegades més elevades en alts consumidors de carn vermella (més de 140g / dia) que en els baixos consumidors (menys de 70g/dia). Recordem que els organismes internacionals recomanen no consumir més de 70g / dia de carn vermella de mitjana.
D’altra banda, ha mostrat per primera vegada, que hi ha una associació directa i estadísticament significativa entre un alt nivell d’emissió de GEH de la dieta, respecte a un baix nivell d’emissions, amb el risc de mortalitat (augment del 10% de el risc de mortalitat), amb el risc de patir una malaltia coronària (augment del 26% del risc) i amb el risc de patir una diabetis tipus 2 (augment del 24% del risc).
La conclusió de l’estudi és que cal reduir el consum de carn vermella i preservada per reduir les emissions de GEH i millorar la salut del planeta i que això porta, a més, a millorar la nostra salut, reduint el risc de mortalitat, de malaltia coronària i de diabetis tipus 2.
Quan estem intentant sortir d’una pandèmia que ha originat més de 30 milions de casos infectats i gairebé 1 milió de morts pel Covid-19, hem de recordar que és urgent afrontar l’emergència climàtica, que afavoreix epidèmies com la que estem patint i l’extensió de malalties dels animals (zoonosis) que es transmeten a l’home. Cal impulsar un nou paradigma centrat en la nostra salut, canviant la nostra manera de vida, amb una dieta més saludable, com la mediterrània o la vegetariana, substituint productes d’origen animal per aliments d’origen vegetal, que són més saludables i tenen un menor impacte climàtic. Amb això millorarem la nostra salut i mitigarem el canvi climàtic. La teva salut i la de la planeta és cosa de tots.