Avui dimarts 28 de juny, és un dia important per al Col·legi Oficial de Metges de Lleida. Aquesta tarda hi haurà l’acte -que presidirà el Conseller de Salut, Josep Maria Argimon- de col·locació de la primera pedra de la seua nova seu i d’una residència per a professionals sanitaris. Des del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) també hi serem: estem contents que els companys i les companyes metges ens hagin convidat a acompanyar-los en aquest dia tan especial.
Fa temps que des de diversos col·lectius professionals estem construint el que hauria de ser el model de Salut Pública que creiem que hem de bastir com a societat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ens recorda que “la salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no sols l’absència d’afeccions o malalties”. El Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 també assenyala que la salut, com a “estat de benestar biopsicosocial i espiritual”, és “el resultat de la relació entre les persones i l’entorn físic i social” i que “requereix l’abordatge de les desigualtats i la interseccionalitat”.
La setmana passada el mateix CEESC ho recordava en una compareixença al Parlament. El president del nostre Col·legi, Marc Queralt, celebrava que els discursos en matèria de salut vagin cada cop més en la línia de “posar la persona al centre de tota l’atenció” i feia valer que “els educadors socials estem en molts àmbits i tenim la possibilitat de veure les persones des de diferents perspectives”.
El president del CEESC hi va participar acompanyat de dos professionals de l’àmbit sanitari. L’educador social David Ventura va explicar a diputats i diputades la necessitat de tenir present que els equips estiguin conformats per perfils professionals que siguin complementaris, i de veure el pacient -el malalt- com una persona amb capacitats i potencialitats. La també educadora social sanitària Marta Pi els va fer notar que “una de les bases que creem, educadors i educadores socials, és ciutadans de ple dret”, en la línia del que ja apunten els darrers plans directors, “amb una bona voluntat però que encara cal fer-hi més i arribar més lluny”. Ara cal consolidar i ampliar aquests equips interdisciplinaris al conjunt del sistema sanitari català.
El Pla de Salut 2021-2025 es basa en els principis ètics de respecte per a les persones, la justícia social i l’equitat, la cura de les persones i l’entorn, i l’eficiència i la sostenibilitat, que no són només principis compartits per les educadores i els educadors socials, sinó que són part de la missió que tenen en l’execució del seu exercici professional.
Pi assenyalava que “si volem ciutadans de ple dret, hem de fomentar tots els recursos comunitaris” perquè el “el treball comunitari que planteja el pla director es queda molt curt; nosaltres acompanyem, hi som, facilitem el procés de canvi, però necessitem que a la comunitat hi hagi tots els recursos disponibles”. De fet, Ventura remarcava la necessitat d’una ‘salut comunitària’ com a “treball a la comunitat, treball des de la comunitat i treball per a la comunitat, entenent la comunitat com un agent de salut”. I activar-la per a la prevenció, per a la promoció, per a desenvolupar-se com a persones i per treure estigmes que sols fan que agreujar la situació de qui ja té algun diagnòstic.
Com dèiem, avui és un dia destacat per al Col·legi Oficial de Metges de Lleida, amb qui ja hem compartit aquesta visió interdisciplinària i que en més d’una ocasió ens han fet notar que també es fan seua, amb voluntat de compartir projectes. Pedra a pedra hem de construir un sistema sanitari català amb mirada comunitària.