Les consultes sobre la pell suposen entre el 5% i el 22% de les visites als Centres d’Atenció Primària (CAP) i el grau de resolució en els ambulatoris és del 60%, segons dades de la Societat Catalana de Medecina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
En l’actualitat, hi ha noves eines per diagnosticar lesions i patologies cutànies, com el cas de la tele dermatologia. En aquest sentit, la doctora Alba Martínez, membre del grup de Dermatologia de CAMFiC, explica que “hi ha estudis que estimen que més del 70% de totes les persones amb un problema cutani a l’AP podrien ser ateses mitjançant la tele dermatologia, un mètode viable de triatge, que evita desplaçaments innecessaris i que disminueix el temps d’espera, entre altres avantatges”.
L’entitat argumenta també que el metge Josep Vidal Alaball, membre del grup de Salut Digital, va escriure en la seva tesi que la utilització del servei de tele dermatologia en lloc del presencial suposava un estalvi d’11,4 euros per persona atesa.
Segons Alaball, el nou servei augmenta la resolució dels equips d’atenció primària, evitant derivacions al servei de dermatologia presencial, i millorant el temps del diagnòstic, sobretot a les zones rurals.
A més de la tele dermatologia, una altra eina que s’està introduint per millorar el diagnòstic dermatològic és la intel·ligència artificial. La metgessa Anna Escalé, dels grups de Dermatologia i de Salut Digital de la CAMFiC, explica que a la Catalunya Central es va fer un estudi amb 100 persones que van consultar al CAP per una lesió cutània entre juny i octubre del 2021.
Es van fer fotos anònimes i es van introduir al model ‘Machine Learnint’, donant una llista dels cinc diagnòstics més probables. Segons els resultats, el 92% dels professionals de la primària van considerar-lo d’ajuda per fer el diagnòstic, amb el consegüent plantejament terapèutic. Un 60% dels professionals van considerar-lo d’ajuda en el diagnòstic final de la lesió cutània.