“Aquesta malaltia, encara que afecti en el físic, no és pel físic, és per problemes més interns. En el meu cas, jo era una nena molt tímida amb l’autoestima pels sòls, amb problemes familiars. Veient-me cada vegada més prima em sentia millor. La meva ment es va convertir en una calculadora de comptar quilocalories i en el meu pitjor enemic. El que tenia era una gran inseguretat, baixa autoestima, por a la vida i al rebuig. No m’estimava gens”. Aquest és el cas de la Noelia, recollit per la Confederació Salut Mental Espanya. La jove va patir durant onze anys un trastorn de la conducta alimentària (TCA).
El que tenia era una gran inseguretat, baixa autoestima, por a la vida i al rebuig. No m’estimava gens
L’Hospital Clínic defineix els TCA com a “malalties mentals greus que es relacionen amb una conducta alterada respecte als hàbits alimentaris, la qual cosa es tradueix en comportaments que van des de menjar de manera descontrolada fins a la falta d’ingesta de menjar. Afecta principalment a adolescents i dones joves i en la seva aparició influeixen principalment factors biològics i de personalitat. Els trastorns més freqüents són l’Anorèxia i la Bulímia Nerviosa, el Trastorn per Afartament i el Trastorn Evitatiu/Restrictiu de la Ingesta Alimentària”.
El perfil del TCA
Segons dades recents de la Fundació Fita i de l’Associació Espanyola per a l’Estudi dels Trastorns de la Conducta Alimentària (AETCA), a Espanya hi ha unes 400.000 persones que pateixen algun trastorn d’aquest tipus relacionat amb l’alimentació. D’ aquestes, 300.000 són joves d’entre 12 i 24 anys, sent la tercera causa de malaltia crònica en l’ adolescència.
300.000 són joves d’entre 12 i 24 anys, sent la tercera causa de malaltia crònica en l’ adolescència
En aquest sentit, la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família advertia recentment que els TCA afecten un de cada 20 adolescents a Espanya. “Es tracta d’un trastorn que s’inicia fonamentalment durant l’adolescència”, assenyala Miguel Ángel Morate, director tècnic del centre Mentalia el Viso (Madrid) que matisa que, “en un nivell més profund, la restricció alimentària pot suposar un boicot intencionat al creixement i desenvolupament físic de l’adolescent i, per tant, de les seves formes sexuals. Per això és fàcil comprendre la por que algunes adolescents tenen a la trobada íntima”. Els experts de la companyia corroboren que en els seus centres la proporció de dones amb TCA resulta clarament superior a la d’homes: un 70/30.
La manera més eficaç d’atallar el desenvolupament dels TCA és la seva detecció precoç i un tractament professional de caràcter psicoterapèutic. “Qualsevol ajuda per part de família o amics, per molt benintencionada que sigui, pot tenir efectes no desitjats. Cal tenir en compte que es tracta de quadres clínics complexos, que requereixen intervencions específiques en funció de la fase del trastorn i de la seva evolució. Per això, és necessària l’ajuda de professionals experimentats que treballin amb el pacient i les seves famílies”, conclou Morate.
Hemeroteca: sobre els TCA al Diari de la Sanitat
https://diarisanitat.cat/un-cos-que-mai-es-prou-perfecte-la-lluita-present-i-silenciosa-del-tca/?hilite=tca
https://diarisanitat.cat/viure-amb-un-tca-jo-no-era-conscient-de-la-meva-malaltia/
https://diarisanitat.cat/quan-el-teu-monstre-es-diu-transtorn-de-la-conducta-alimentaria/