Aturar la metàstasi i el creixement tumoral en un carcinoma és la missió, al laboratori, d’Angélica Figueroa i el seu equip d’investigadors de l’Instituto de Investigación Biomédica de A Coruña (INIBIC). Un carcinoma, com podria ser el càncer de còlon, és un tumor maligne en les estructures epitelials, el teixit que recobreix les superfícies internes i externes del cos, i evitar que aquesta malignitat creixi i s’escampi és el propòsit d’aquest grup d’investigació a Galícia, que tant el 2019 com al 2021 van comptar amb ajuts de la Fundació ‘la Caixa’, de la mà del programa CaixaImpulse Innovació, que ajuda a portar el coneixement científic a la societat i fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida. Dona suport a projectes biomèdics innovadors ajudant-los a validar els seus actius i a definir la seva estratègia de valorització i explotació, i apropant-los al mercat.
Gràcies a ell, el projecte gallec d’una innovadora diana terapèutica contra el càncer està ja en fase de desenvolupament, caracterització i optimització de noves molècules per començar els assajos clínics els pròxims anys. S’espera que durant el 2023 o principis del 2024 es constitueixi l’spin off que vehiculi el desenvolupament d’aquesta teràpia i que faciliti l’obtenció de finançament per al projecte
En el cas d’Andreu Climent, un empresari que va rebre l’ajut de CaixaImpulse Innovació l’any 2017, ha desenvolupat una nova tecnologia capaç d’identificar en temps real el tractament més apropiat per a l’arrítmia cardíaca. Aquest nou sistema d’imatges electrocardiogràfiques permet als metges veure l’activitat elèctrica al cor de manera no invasiva. Els membres del projecte van constituir l’spin off Corify Care SL el 2019 per impulsar el desenvolupament de la tecnologia i, des de llavors, han aconseguit 2,7 milions d’inversió privada i més de 4 milions de suport públic entre el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) i l’Institut Europeu d’Innovació en Tecnologia en Salut (EIT Health). En aquests moments, la tecnologia està pendent d’obtenir l’aprovació reguladora a Europa i els Estats Units, i d’aquesta manera iniciar la seva sortida al mercat nacional i internacional pròximament.
Els de l’Angélica i l’Andreu són dos exemples del suport que cal per a empentar la recerca en salut perquè arribi a la ciutadania, millorant la seva atenció i qualitat de vida. Perquè hi ha un pont necessari a estendre per passar d’una idea mostrada en un projecte fins a la seva aplicació real i distribució en el mercat
D’aquí a un mes, el 22 de febrer, la Fundació ‘la Caixa’ haurà rebut una sèrie de projectes de recerca i creació de productes, serveis i empreses que cerquen suport per a poder crear aquest pont.
Els projectes del 2023
El passat mes d’octubre, 29 projectes de recerca biomèdica van ser seleccionats per a rebre 3,3 milions d’euros dels ajuts del programa CaixaImpulse Innovació. Quinze d’aquests han sorgit en centres de recerca catalans. Alguns dels més destacats se centren en el desenvolupament de teràpies innovadores per reduir la malaltia inflamatòria intestinal, per prevenir infeccions intra-hospitalàries o el rebuig d’òrgans en trasplantaments. També hi ha dispositius mèdics com hidrogels 3D com a base per a cultius cel·lulars relacionats amb la investigació del càncer o sistemes de diagnòstic d’avantguarda, com un mètode per detectar el càncer de mama a través de la llet materna; una anàlisi de microbiota intestinal combinat amb IA per al diagnòstic precoç del càncer colorectal i un innovador test d’orina com a alternativa a les biòpsies renals per identificar la fibrosi renal.
Amb aquest ajut de la Fundació ‘la Caixa’, els científics seleccionats reben suport econòmic i acompanyament a través de mentories individualitzades i formació. El programa es duu a terme en col·laboració amb Caixa Capital Risc i en partenariat amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que finança dos projectes d’aquesta convocatòria del 2023.
Els 15 darrers projectes catalans seleccionats estan liderats per onze centres de recerca de Barcelona, Tarragona i Girona: Universitat de Girona (UdG), Centre de Regulació Genòmica (CRG); Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP); Universitat de Barcelona (UB); Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV); Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC); Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona); Hospital del Mar Research Institute i Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT). Tots ells caminen, doncs, cap a la seva aplicació en benefici de tota la ciutadania.
Fins avui, la Fundació ”la Caixa” ha destinat 21,3 milions d’euros a donar suport a 202 projectes, els quals han derivat en la creació de 42 spin offs (empreses derivades), que al seu torn han aconseguit cofinançament addicional, a través d’altres convocatòries competitives o inversors privats, per valor de més de 100 milions d’euros.