Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a eldiario.es
“Les condicions en què treballem són tercermundistes”, reconeix a eldiario.es doctor José Abelairas, que ha dirigit durant dotze anys la unitat d’Oftalmologia Infantil de l’Hospital de La Paz (Madrid). Al gener va transmetre en un document aquesta queixa al ministre de Sanitat, Alfonso Alonso.
“He enviat a la Gerència durant aquest any més de deu escrits passats per registre avisant de la situació i de que l’Hospital de La Paz no té capacitat ni mitjans per tractar els cinc centres de referència nacional que vam aconseguir a l’any 2008”, explicava en aquest document.
La secció d’Oftalmologia Pediàtrica de la Paz atén pacients procedents de tot Espanya. L’any 2008 els membres de la unitat, entre ells Abelairas, van impulsar el servei i després d’un procés de sis mesos van aconseguir que el Ministeri de Sanitat acredités a cinc de les seves especialitats com a centres de referència nacional, una qualificació que s’anomena CSUR (Centres , Serveis i Unitats de Referència en el Sistema Nacional de Salut).
Porta 17 mesos enviant queixes a la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid i als seus superiors perquè quedi constància per escrit de les seves denúncies. En aquesta documentació, a la qual ha tingut accés eldiario.es, assegura que hi ha escassetat de recursos personals i materials en la unitat que ha dirigit fins fa unes setmanes.
Assegura que la unitat de la qual ha estat responsable més d’una dècada “no compleix el requisit (per ser centre de referència) de disposició d’infermeria quirúrgica especialitzada”. Així mateix denuncia retards en subministrar tractaments, escassetat de material i falta de quiròfans adaptats per a nadons prematurs a l’Hospital Infantil.
Segons apunten des del departament de comunicació de la Paz, Abelairas va ser cessat com a cap de la unitat fa un mes per “les importants deficiències en qüestions de gestió i organització de la secció”. Ell assenyala que ningú li ha comunicat això i creu que les queixes que ha anat transmetent tenen relació amb la destitució.
Més pacients i la mateixa plantilla
Des de 2008, segons Abelairas -que presideix la Societat Espanyola d’Oftalmologia Pediátrica- va augmentar la càrrega de treball, ja que després de la decisió de nomenar-los centre de referència atenen nens procedents d’altres regions amb patologies greus, però no es va incrementar la plantilla. Segons les seves estimacions, entre el 40% i el 50% dels nens que reben diàriament són enviats per altres comunitats autònomes.
El departament de comunicació de l’hospital desmenteix aquestes acusacions, asseguren que la secció d’Oftalmologia Infantil “compta amb els professionals adequats tant per la seva qualificació i formació com per nombre d’efectius”. “L’hospital ha realitzat un important esforç per millorar l’estructura física de les consultes i per renovar equips d’alta tecnologia, en els quals s’han invertit més de 300.000 euros”, asseguren.
Per la seva banda, fonts del Ministeri assenyalen que després de rebre la queixa han demanat informació a la Conselleria de Sanitat de Madrid i estan a l’espera de rebre-la. La qualificació de CSUR es renova cada cinc anys, la unitat d’Oftalmologia Infantil de la Paz va superar una auditoria en 2013 i la següent es realitzarà en 2017, segons la informació facilitada per l’hospital.
Abelairas va decidir fer partícip al ministre Alfonso Alonso de les seves protestes després de considerar que els responsables als que s’havia dirigit amb anterioritat no li havien plantejat una solució. Per això el va advertir per escrit que, al seu parer, “l’Hospital de La Paz no compleix els criteris necessaris per atendre els CSUR”.
“Pel bé dels pacients i pel risc d’incomplir la normativa, no seria factible renovar-los, si no es corregien (sic) les anomalies observades”, afegia. “Donada la massificació que patim preferiríem renunciar a ser centre de referència nacional i concentrar-nos en la Comunitat de Madrid”, incidia en una argumentació remesa anteriorment per escrit, l’octubre del 2014, al gerent de l’Hospital. Fonts sanitàries consultades per eldiario.es donen suport a la queixa de Abelairas sobre la precarietat laboral d’aquest servei.
En l’escrit que aquest doctor va remetre al ministre explicava que fa vuit anys la gerència es va comprometre a alliberar gradualment d’altres funcions als sis metges de la unitat, perquè es dediquessin exclusivament a l’Oftalmologia Pediàtrica. “No obstant això només s’ha produït en dos casos, que són insuficients per a la marxa de la secció”, afegeix en el document.
Abelairas atén un perfil divers de pacients, des de nadons prematurs fins a adolescents, i en alguns casos amb patologies molt greus com tumors, malformacions congènites o cegueses.
“Als nounats els hem de traslladar a incubadores de l’Hospital Infantil al General pels passadissos i ascensors pels quals circula tot el món. Si durant el recorregut sorgeix alguna complicació amb el nadó pot suposar un problema”, indica a eldiario.es . Per això demana que es doti a la unitat d’equipament específic perquè aquests casos siguin operats en el mateix emplaçament i no hagin de ser desplaçats.
A més, protesta per la massificació de la seva consulta, que li impedeix transmetre missatges de forma confidencial: “En les reclamacions plantejo que no podem tenir una consulta tercermundista. No tenim una sala condicionada per explicar-li a uns pares que li hem de treure l’ull al seu fill perquè té un tumor o que es pot morir per una metàstasi. Crec que és vergonyos”.
Durant aquests 17 mesos de queixes reiterades Abelairas no ha estat sol: al novembre va remetre un document al gerent explicant totes les deficiències que considera que hi ha a la unitat i va ser signat per 12 caps de servei i 19 encarregats de secció de l’Hospital Infantil de la Paz .