Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El nombre de noves infeccions per VIH es manté estable a Catalunya. L’any 2023, 481 persones van contraure la malaltia, segons les dades de l’Agència de Salut Pública. Així, la taxa ha augmentat en 6 casos per cada 100.000 habitants; d’aquestes noves infeccions, el 86,9% corresponen a homes, amb una taxa de 10,7 casos per cada 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1,6 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat de les persones diagnosticades és de 38 anys, i s’estima que a Catalunya hi ha un total de 35.353 persones que viuen amb el VIH. D’aquestes, un 5,3% ho desconeix.
Si observem el període 2010-2021, destaca que el nombre de nous diagnòstics de VIH ha presentat una gradual disminució, passant d’12,1 casos per 100.000 habitants l’any 2010 fins a 5,6 casos per 100.000 habitants l’any 2021, estabilitzant-se a partir del 2022. Aquesta situació és atribuïble a l’expansió del tractament per a la malaltia, que des del 2015 és universal: és a dir, que tota persona diagnosticada el rep independentment de la seva condició clínica. També es resalta l’augment de l’ús de la profilaxi pre-exposició al VIH (PrEP) i l’ampli ventall d’intervencions desplegades en tots els àmbits durant aquests anys.
La principal via de transmissió ha estat la sexual en què un 53,4% dels nous diagnòstics s’han produït en homes que tenen sexe amb altres homes i un 34,4% van ser en homes i dones heterosexuals.
Pel que fa a la situació del VIH arreu del món, el darrer informe d’ONUSIDA estima que hi ha uns 39,9 milions de persones amb VIH al món i que l’any 2022 es van produïr 1,3 milions de nous diagnòstics. A l’Estat espanyol, durant l’any 2023 es van declarar 3.196 nous casos i s’estima que viuen amb el VIH més de 150.000 persones.
Amb motiu del Dia Mundial de la Sida que se celebra cada 1 de desembre, 131 entitats públiques i privades s’han adherit al manifest promogut per la Subdirecció General d’Addicions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Amb el títol ‘Continuem avançant’, el document pretén sensibilitzar a la població i reforçar la importància del treball conjunt en la resposta al VIH, amb l’objectiu d’eliminar el VIH com a amenaça per a la salut pública en el 2030.
Segons apunta el manifest, “Actualment, les persones amb VIH viuen tants anys com aquelles que no el tenen però presenten necessitats mèdiques i socials específiques que es veuen agreujades per un estigma i discriminació latents en la societat, que afecten el seu benestar i poden impedir l’adopció de mesures preventives. Depèn de tots i totes nosaltres la creació d’un entorn en què puguem gaudir d’una salut plena. El Pacte social contra la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH a Catalunya és l’instrument que ens ha de permetre fer efectiu el compromís social pel respecte a la diversitat, l’educació integral i la inclusió de totes les persones en una societat lliure de prejudicis. I conclou dient que “En aquest Dia Mundial reforcem el nostre compromís perquè, tal i com fixa l’OMS, sigui possible eliminar el VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030”.
La consellera de Salut, Olga Pané, ha participat aquest mâți en l’acte institucional del Dia Mundial de la Sida al Palau de la Generalitat durant el qual s’ha desplegat un Tapís Memorial de la Sida simultàniament a les façanes de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.