Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Govern català ha reduït en un 20% el pressupost destinat a l’atenció primària durant els últims cinc anys, mentre que la mitjana de la retallada en tot el sector ha estat del 16%. La primària és doncs un dels sectors més afectats per les mesures d’austeritat. Les retallades en personal i la falta d’inversió han tingut també conseqüències molt importants per als pacients, entre d’altres, han fet créixer unes llistes d’espera que encara avui en molts casos superen els terminis de garantia.
Desenes de persones s’han concentrat aquest dijous a les portes del Centre d’Atenció Primària (CAP) Manso per defensar l’atenció primària i reivindicar una millora de les condicions del sector per revertir les llistes d’espera. “En aquest centre i al CAP de Numància –dos centres on es fan visites a l’especialista- hi ha unes llistes d’espera per visitar a l’especialista, sobretot el traumatòleg, que són insostenibles”, ha dit una de les portaveus d’aquesta reivindicació.
Al CAP de Manso, segons dades facilitades a aquest diari per l’Assemblea usuàries i treballadores resistència Clínic –encarregada d’organitzar la concentració-, l’espera per una visita al traumatòleg pot superar els dos-cents dies. I a Numància l’espera per veure el traumatòleg pot ser d’entre 90 i 120 dies.
Amb crits de “sanitat, pública i de qualitat” els veïns de l’esquerra de l’Eixample i del barri de Sant Antoni han volgut mostrar avui que no pararan fins a recuperar la qualitat assistencial. “Des del 2010 a l’atenció primària de Barcelona s’han destruït el 17,5% de llocs de treball. El personal d’infermeria s’ha reduït en un 12%”, ha explicat una de les portaveus.
Els professionals han recordat que durant aquests anys s’han deteriorat les condicions dels treballadors i s’han deixat de substituir les baixes o les jubilacions. “El 40% són treballadors en precari”, han apuntat. “Hem de redoblar els nostres esforços per mantenir la qualitat assistencial”, ha lamentat una infermera. De fet, si el sistema aguanta és gràcies als esforços dels professionals, que tot i les condicions han seguit lluitant per cuidar dels malalts.
“Les persones que estan en llista d’espera perden qualitat de vida durant l’espera”, ha recordat una de les portaveus. Aquesta infermera assegura que molts pacients desesperats per haver d’esperar tant decideixen recórrer a la privada.
Fa unes setmanes en una roda de premsa la Marea Blanca de Catalunya alertava també el dany que causen aquestes llistes d’espera als pacients. Segons la plataforma l’espera suposa incrementar el dolor i un empitjorament de la malaltia. En la roda de premsa diversos afectats van parlant del seu cas particular, alguns com la Lluïsa, que mentre esperava per operar-se d’una hèrnia lumbar va patir un accident degut a la medicació i va haver d’utilitzar pegats de morfina per controlar el dolor.