Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Complim quatre anys. El Diari de la Sanitat va néixer el 7 d’abril del 2016, en el vell recinte de l’Hospital de Sant Pau. La data, el Dia Mundial de la Salut, era una primera declaració de principis. Però mai podíem haver imaginat que, quatre anys després, tot el que vam dir i escoltar aquell dia cobrés tant sentit. Vam expressar el nostre compromís en un periodisme independent i lliure, que estigués al servei de la comunitat que lluita en primera línia per defensar un dret tan essencial com és l’assistència sanitària.
I vam escoltar la veu de metgesses, de metges, de professionals de la infermeria, de científics, d’acadèmics… que reclamàveu més temps, més recursos, més implicació de la societat per poder afrontar els reptes que teníeu al davant. Durant quatre anys hem intentat que la societat escoltés la vostra veu. Hem anat a contracorrent. Vosaltres, els sanitaris. I nosaltres, com a periodistes.
Ha estat un camí difícil, perquè durant aquests anys tots els focus, de la política, dels mitjans i d’una part considerable de l’opinió pública, han estat centrats en altres objectius. Vosaltres, els sanitaris, heu patit aquest oblit i malgrat tot, quan ha esclatat l’emergència més greu de les nostres vides, heu donat un exemple de coratge i eficiència que no oblidarem mai. Com diu el doctor Miquel Vilardell, “el que ens salva és la qualitat i l’entrega del personal sanitari”.
Són la vostra professionalitat i generositat les que, malgrat tot, han aconseguit preservar la sanitat, avui el primer front en contra de la Covid-19. Herois i també víctimes de la falta de mitjans per poder-vos protegir. I de la manca de recursos després d’aquelles retallades de fa deu anys, mai revertides a la sanitat pública. Ara és hora d’emergència i d’aplaudiments cada dia a les 8 del vespre. És hora de recordar aquella frase de Winston Churchill quan, referint-se als pilots de la RAF, va dir: “mai tanta gent li ha degut tant a tan pocs”. Ara podem dir el mateix de vosaltres, el personal sanitari que esteu lluitant, amb condicions molt difícils, per salvar-nos.
Quan això passi, la societat us farà saber el seu agraïment infinit, però, el més important serà que us faci costat a les vostres reivindicacions. I que us ajudi a superar l’immens desgast emocional d’haver gestionat el dolor dels pacients que han hagut de donar l’últim adéu a la família a través vostre.
Els professionals de la Sanitat i de l’Educació sou els dos grans pilars de la justícia social, dels drets bàsics. Representeu el que dóna sentit a la vida en comunitat. Sense un sistema sanitari que defensi el dret universal a l’assistència per preservar la salut, o una educació que garanteixi la igualtat d’oportunitats, no hi ha el que anomenem societat. Amb aquesta voluntat vam crear l’any 2013 la Fundació Periodisme Plural que avui, a més de El Diari de la Sanitat, edita mitjans com Catalunya Plural, El Diari de l’Educació, El Diari del Treball, El Diario de la Educación o la RevistaXQ.
Tots aquests diaris parteixen de la convicció que el periodisme també és un servei a la comunitat, i que té la responsabilitat cívica de contribuir a la defensa dels drets essencials. Ha estat un camí difícil, dèiem, però ara s’ha demostrat que, més que mai, calia estar al vostre costat. Nosaltres, El Diari de la Sanitat, seguirem aquí. Per donar-vos les gràcies per la vostra entrega i qualitat professional. Per recordar les vostres reivindicacions, que són les de tots.
Josep Carles Rius és el President de la Fundació Periodisme Plural, editora de El Diari de la Sanitat.