Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Amb l’inici de l’estiu arriben també les vacances i sembla que el temps s’atura i tot esdevé més relaxat. Aquest és un bon moment per compartir més experiències en família i construir espais de relació, socialització i aprenentatge.
Qualsevol moment pot ser bo per jugar, per exemple fent una escapada al bosc, on troben obstacles per esquivar, terrenys irregulars, pendents, etc., o bé dins mateix de casa. Podem acompanyar-los en el joc adaptant el mobiliari perquè els nens puguin pujar, baixar, saltar o passar-hi per sota.
Una altra activitat que podem fer és encomanar-los petites tasques a casa. A les criatures els hi agrada ajudar, encara que sigui fent petites accions. Podem donar-los les agulles d’estendre, portar o treure un plat de taula, guardar roba al calaix, posar la roba bruta al cubell, recollir les joguines, ajudar a parar o desparar taula o regar una planta.
A les criatures els hi agrada ajudar, encara que sigui fent petites accions
Al final, l’infant valorarà molt les estones compartides i el temps de qualitat amb ells, que pot ser tan senzill com asseure-us i cantar una cançó o mirar un conte. Abans d’anar a dormir, per exemple, pot ser un molt bon moment per compartir la lectura d’un llibre o per explicar una història. Es tracta d’una bona manera d’incrementar el seu vocabulari i estimular la seva imaginació.
Un altre punt important que es pot remarcar durant la temporada estival és la desconnexió de les pantalles, que ens pot ajudar a enfortir les relacions. És crucial que l’infant sàpiga que hi som presents, que no hi ha altres factors o tasques que ens distreguin.
I en acabar l’estiu, una bona idea pot ser fer plegats un àlbum amb tots els moments en família de les vacances recopilats. Així, l’infant desenvolupa la seva memòria i es creen emocions positives que recordarà tota la vida.
El joc és l’activitat més essencial pel desenvolupament dels infants. A través del joc té lloc la relació entre els coneixements adquirits i els nous, s’afavoreix el desenvolupament cognitiu, social i emocional, a més de formar-se, a la vegada, altres processos d’aprenentatge. Gràcies al joc les criatures també desenvolupen la seva imaginació i la seva capacitat creativa, resolen conflictes, experimenten i aprenen sobre allò que els envolta.
L’infant valorarà molt les estones compartides i el temps de qualitat
De totes maneres, no és imprescindible que omplim tot el temps amb activitats i propostes, als nens i a les nenes no els hi cal tenir tot el temps organitzat. Ben al contrari, també és necessari l’avorriment. Quan un infant no sap què fer és quan apareix la creativitat i la imaginació. Aquests moments de pausa són els que li permetran créixer emocionalment. El que passa és que com que vivim en una societat accelerada, en què tot va molt de pressa, ens pot costar adonar-nos d’aquest fet.
Per acabar, cal remarcar que durant l’estiu els infants també necessiten mantenir les rutines, com per exemple les del son o dels àpats. Les rutines els hi donen seguretat i, tot i que en temps de vacances les podem flexibilitzar una mica, no hem d’oblidar que aquestes són necessàries perquè puguin establir un ordre i una predicció de les coses.
En definitiva, les vacances són un temps valuosíssim per compartir experiències i per construir espais de joc, de relació, de socialització, i també d’aprenentatge. Així es crearan moments únics i irrepetibles.