Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En roda de premsa aquest dimarts, representants sindicals del sector sanitari de CGT Catalunya han avisat que els calen més i millors equips de protecció individual, coneguts com a EPIs, per a poder continuar fent la seva feina sense posar en perill a la població davant de l’epidèmia del Covid-19.
«Els EPIs són un material que necessitem de manera preventiva per no contagiar-nos», ha dit Samuel López, treballador del sector de les ambulàncies. Per això, ha denunciat que en el transport sanitari no van disposar des del primer moment del material de protecció adequat i que ara els arriba de manera racionalitzada.
«Les bates i els barrets que ens donen no són impermeables», com haurien de ser per a protegir-se del coronavirus, ha explicat López. «Com a sanitaris no li tenim por a aquest virus, però tenim famílies i no volem ser transmissors del virus a la població», ha dit Maribel Ramírez, de la secció sindical de l’Hospital de Bellvitge, en nom del seu centre i d’altres hospitals de l’ICS.
Si el personal sanitari no està ben protegit, ha dit Ramírez, pot contagiar-se més fàcilment i això «pot causar que la ràtio de treballadors sigui menor i calgui doblar torns». Això, al cap dels dies, pot fer que hi hagi un moment on els sanitaris «no arribin» a tot, encara que intentin «donar més del 100%», ha afegit.
Samuel López ha detallat que a les ambulàncies s’està portant pacients de l’hospital a casa «per fer la quarantena, perquè són positius per coronavirus, sense mesures o amb mesures insuficients». Això els fa patir pels pacients no infectats que van als hospitals. «No podem garantir la seva protecció», ha denunciat. «Farem tot el que estigui a les nostres mans, però necessitem els EPIs per no posar en perill més companys, ni famílies, ni pacients».
En la mateixa línia, Celia Sanjuan, representant dels treballadors que fan atenció domiciliaria, ha denunciat que no tenen resposta de l’administració davant d’aquesta manca de material de protecció. «Aquest matí ens havien de donar el material i només ens han donat pots d’aloe vera», ha dit Sanjuan. Ara mateix hi ha 4.000 treballadors d’aquest sector a Barcelona, atenent 2.600 usuàries sense EPIs, ha explicat.
«Els nostres treballadors fan entre 4 i 5 visites al dia sense mascaretes i sense poder-se netejar entre visites», ha denunciat Sanjuan. Per això crec que cal que es posin «mesures ja, perquè el contagi cada vegada serà més gran. A més, ha volgut destacar la diferència entre serveis d’atenció domiciliària i teleassistència privats i municipals, ja que els darrers sí que disposen de materials de protecció.
Canvis de protocol diverses vegades al dia
A més de la manca de protecció, els representants sindicals també han volgut destacar el canvi de protocols que s’està vivint els darrers dies. A l’Hospital de Bellvitge, per exemple, es canvien els protocols dues o tres vegades al dia, ha explicat Ramírez. «Als hospitals anem pel sisè protocol en 5 o 6 dies i això suposa que, amb unes càrregues de treball brutal, els treballadors no tenen temps d’aprendre’s bé els protocols», ha afegit.
El representant de les ambulàncies ha explicat que a ells també els modifiquen els protocols dia a dia segons el material del qual es disposa. «Si no tenen les mascaretes impermeables, en posen de quirúrgiques; si no tenen guants, diuen que es posen entrar sense…», ha dit López, «i als treballadors del transport sanitari no urgent fins i tot els donen mascaretes de paper». Sabem que aquests materials són més cars, però necessitem treballar de forma segura», ha afegit.