Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El canvi climàtic no crea noves malalties, sinó que amplifica i redistribueix les ja existents i això influeix en les característiques i les condicions de salut d’una població determinada. Ens referim als increments en la mortalitat i la malaltia que ocasionen directament l’augment de fenòmens meteorològics extrems, les onades de calor i fred, les sequeres, les inundacions, els incendis forestals i l’agreujament de la contaminació atmosfèrica.
Però també cal tenir en compte els efectes indirectes de l’emergència climàtica, que produeix canvis en els ecosistemes –extensió de malalties transmeses per vectors com mosquits/garrapades o reducció de la disponibilitat i qualitat de l’aigua– i en els sistemes socials –reducció de la producció d’aliments i inseguretat alimentària, menor capacitat laboral, deteriorament de la salut mental, migracions climàtiques, augment de pressió als sistemes i infraestructures de salut–. Per això, es pot dir que l’emergència climàtica és una crisi en salut pública.
Si ens fixem en les desigualtats, totes les poblacions estan exposades als impactes negatius en salut provocats pel canvi climàtic, però hi ha circumstàncies que incrementen la vulnerabilitat, com són la ubicació geogràfica i les desigualtats socioeconòmiques, augmentant també les inequitats en salut.
L’impacte difereix totalment en funció del nivell socioeconòmic de la zona geogràfica afectada i, per tant, de les condicions prexistents de salut de la seva població, contribuint de manera rellevant a un empitjorament de les condicions generals de salut ia la cronificació de determinades malalties, per cosa que hauríem de modificar la manera com hem de considerar la protecció de les poblacions vulnerables.
La diferent incidència a les diferents regions, a les persones amb diferents nivells socioeconòmics i la possibilitat d’adaptar-se als canvis produïts seran essencials perquè les poblacions minimitzin els impactes en salut derivats de l’escalfament global.
Grups d’especial susceptibilitat són els ancians, les dones i els nens, les persones amb baix nivell de renda, persones amb malalties de crònic (cardiovasculars i pulmonars, mentals, obesitat, neurològiques) o treballadors a l’aire lliure, per exemple.
A Espanya, amb alta probabilitat, seran les onades de calor cada cop més intenses, l’increment dels efectes atribuïbles a la contaminació atmosfèrica, l’augment de la freqüència dels incendis forestals i les sequeres els impactes que tinguin més conseqüències a nivell sanitari.
Adaptar la vigilància epidemiològica al canvi climàtic
A les ciutats, aquests efectes en la salut poden agreujar-se, especialment per les diferències socioeconòmiques existents més grans, les inadequades condicions de l’habitatge i una major exposició als contaminants atmosfèrics. Les poblacions amb baix poder adquisitiu viuen, generalment, en pitjors habitatges al centre de les ciutats, augmentant la seva vulnerabilitat a les altes temperatures. Hauríem de ser capaços d’identificar la població diana a través dels serveis d’ajuda a domicili, teleassistència i centres socials.
El principal problema a què ens enfrontem és que els nostres sistemes de vigilància epidemiològica encara no estan especialitzats a quantificar aquestes causes associades als impactes del canvi climàtic i atribuir-les correctament. Cal implementar sistemes d’alerta i vigilància que integrin tots els impactes derivats del canvi climàtic que incideixen en un mateix lloc simultàniament.
Per exemple, aquest estiu s’han batut els rècords de superfície cremada i cap sistema epidemiològic no està quantificant els efectes en salut associats, no només d’agreujaments a curt termini de problemes respiratoris sinó, a llarg termini, l’empitjorament de malaltia cardiovascular o malalties mentals associades com a estrès posttraumàtic, ansietat, depressió, adherència a tractaments, etc.
És responsabilitat de les administracions competents articular les mesures de mitigació i dadaptació que siguin necessàries per evitar que augmenti limpacte dels riscos climàtics sobre la població vulnerable. A més, cal gestionar aquests riscos de manera adequada per minimitzar els efectes en la salut. Entre les mesures dadaptació es troba el disseny d’implementació de plans de prevenció locals adaptats a cada àrea geogràfica en base a les seves característiques sociodemogràfiques.
Pel que fa als impactes de les onades de calor, per exemple, l’adaptació passa per invertir en la creació de refugis climàtics de caràcter públic i redissenyar les ciutats per disminuir especialment l’efecte illa tèrmica, que es pot aconseguir a través de diferents estratègies com augmentar l’albedo (percentatge de radiació que qualsevol superfície reflecteix respecte a la radiació que hi incideix) dels edificis i del sòl; incloure teulades o cobertes verdes; augmentar les zones verdes com a parcs o arbrat, i crear “zones blaves” com llacs, fonts o estanys.
Plans nacionals i locals davant dels moments crítics
Des del punt de vista de la salut, caldria elaborar, desenvolupar i implementar plans nacionals integrats d’adaptació al canvi climàtic en salut. Això implica la detecció geogràfica de vulnerabilitats segons el grau dimpacte. Descendir a nivell local és fonamental per adequar-se a les característiques sociodemogràfiques heterogènies de la població i fer avaluacions de riscos dels efectes del canvi climàtic a nivell local en relació amb factors de salut de la població.
Es tracta de dissenyar i desenvolupar plans integrats, que aborden els impactes sinèrgics en salut de diferents factors ambientals que potencien els impactes del canvi climàtic (contaminació atmosfèrica, intrusions de pols, sequeres, incendis forestals, etc.), en comptes de ser abordats de manera individual, reforçant el sistema de salut i les infraestructures de salut perquè siguin resilients als impactes de la crisi climàtica.
Cal aprendre a gestionar aquests riscos mitjançant programes específics perquè els serveis de salut puguin continuar protegint la població fins i tot en moments crítics.
Si alguna cosa ha quedat clara en l’adaptació a les temperatures extremes, és el paper clau que juga l’educació ambiental en el desenvolupament de l’anomenada “cultura de la calor”. S’hauria d’incrementar la despesa en programes i activitats d’educació ambiental i educació per a la salut relacionades amb l’adaptació de la població als riscos climàtics, explicant no només el que passa, sinó perquè s’ha produït aquesta crisi climàtica i informar dels nombrosos beneficis. de l’acció climàtica al benestar de les poblacions.
És una realitat que els informes de l’IPCC són cada cop més descoratjadors pel que fa a que ja s’han superat uns límits de no retorn, fins i tot abans del pronosticat, però cada dècima de grau que s’aconsegueixi reduir, l’increment de les temperatures és rellevant per minimitzar tots els impactes del canvi climàtic.
És important transmetre a la societat que l’acció pel clima, a través de l’adaptació, la mitigació i la gestió dels riscos, tenen beneficis directes i indirectes molt importants sobre la salut de les persones i les comunitats, i pot prevenir i evitar malalties i morts relacionades amb el canvi climàtic, salvant la vida de milions de persones. Potser així reaccionem.
Cristina Linares Gil i Julio Díaz són Codirectors de la Unitat de Referència en Canvi Climàtic, Salut i Medi Ambient Urbà de l’Institut de Salut Carlos III.
Aquest article s’ha publicat originalment a The Conversation. Llegeix-lo en castellà aquí