L’Ajuntament de Barcelona ha agrupat en un únic mapa digital les activitats i recursos que hi ha a la ciutat per millorar la salut. La nova eina compta per ara amb uns 800 actius, tot i que està pensada per anar incorporant i actualitzant tots aquells que ja existeixen o que es vagin creant. Albert Garcia, cap del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, explica com des de Salut han “buscat entendre aquest mapa com una manera de considerar la salut des d’una perspectiva més holística, per això tot el relacionat amb el benestar i les cures hi formen part”.Sota aquest concepte de salut més ampli es podentrobar activitats de tipus més preventiu des d’equipaments que ofereixen esports a l’aire lliure fins a associacions enfocades a la nutrició i la bona alimentació, equipaments que ofereixen classes d’esport a l’aire lliure o bé associacions enfocades a la nutrició i la bona alimentació.
“El Cerca Salut ens ha servit per ubicar els serveis que impulsem, i sobretot ens ha ajudat a l’hora d’afavorir la prescripció social —mecanisme a través del qual un professional de la salut i un pacient identifiquen junts activitats de la comunitat per millorar la seva salut—”, explica Núria Salas, coordinadora del projecte VilaVeïna. “El personal sanitari, a través del mapa, ha trobat una via per a derivar-nos pacients que necessiten un complement de la pauta mèdica, un acompanyament més enllà del diagnòstic, vist des d’una lògica social i de benestar emocional”, afegeix. VilaVeïna és una iniciativa municipal pionera per abordar les cures en petites unitats territorials, en què els equips professionals especialitzats, les persones que reben atenció i la ciutadania formen part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu. Precisament aquest enfocament de la salut, amb una visió de benestar i cures, ha fet que aquest projecte hagi encaixat tan bé en el Cerca Salut: “és una eina que està començant a tenir recorregut sobretot entre els professionals, cada mes tenim persones que ens arriben derivats a través d’aquesta eina”, menciona Núria Salas sobre l’impacte del Cerca Salut.
Mª Àngels Ayra Vilardell es la responsable de Relacions Institucionals de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, equipament que també forma part del Cerca Salut: “és una eina molt important perquè és un portal que obre la ciutat cap als usuaris, una manera de trobar recursos”, diu. Apunta a un problema directe, que és el desconeixement: “moltes vegades els recursos existeixen, però les persones no saben com arribar a ells, aquesta és una porta perquè les persones hi arribin”, explica, i afegeix com el Cerca Salut és una eina molt demandada per les entitats per tal de poder ubicar sota un mateix paraigua tot el que la ciutat ofereix, facilitant així als ciutadans i professionals tots els serveis a l’abast. “Les necessitats existeixen, els recursos existeixen, faltava el saber com trobar-ho”, conclou.
“El 2018 va néixer el recurs amb la idea d’orientar-lo per als professionals. L’evolució del programa ens va fer pensar que igual que és un recurs vàlid per als professionals, pot ser un recurs vàlid també per a la ciutadania”, explica el cap del Departament de Salut Albert Garcia. Així va ser com a partir del 2022 neix el nou Cerca Salut, que es va orientar a donar resposta a aquesta necessitat d’aglutinar recursos i serveis públics i d’iniciativa privada orientats a donar resposta a les necessitats de la ciutadania per als usuaris, a més de fer el web accessible i intuïtiu per a l’autonomia i inclusió de qualsevol que hi vulgui acudir.
Actualment, l’eina compta amb 326 organitzacions registrades, gairebé 800 activitats, serveis i recursos publicats i més de 7000 consultes fetes. Les temàtiques dels serveis als quals es pot accedir via el Cerca Salut son diverses. Del total de cerques realitzades des del Mapa d’Actius de Barcelona, fins a un 20% són de la temàtica de soledat i aïllament social, convertint-se en la cerca més recurrent. Com diu Núria Salas de VilaVeïna, “la soledat es el mal del nostre segle, la soledat fa que hi hagi moltes afectacions a la salut que es poden manifestar en diagnòstic mèdic, però provenen del malestar emocional”. Dins del top 5 de cerques, darrere de la soledat consten el benestar emocional, salut mental, afectivitat i sexualitat i alimentació o nutrició. Aquestes estadístiques confirmen que l’enfocament del concepte de salut al qual feia referència Albert Garcia es converteix en el primordial per al Cerca Salut.
L’eina Cerca Salut es pot consultar a través del web cercasalut.barcelona i permet fer recerques per paraules clau, temàtiques o territori de realització, a banda d’incorporar una eina de traducció simultània per facilitar l’accés al contingut de la plataforma en qualsevol idioma. La nova eina ha estat impulsada pel departament de Salut de l’Ajuntament, en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).