Avui dia encara està molt estesa la idea que les persones que tenen algun problema de salut mental no poden prendre decisions o tenir cura de si mateixes, que són perilloses i objectes de compassió i assistència social. És aquest estigma el responsable del fet que les persones que passen per un trastorn mental puguin experimentar una baixa qualitat en l’atenció mèdica o vulneració dels seus drets humans. Segons l’OMS, alguns dels actes més greus de vulneració dels drets humans i de discriminació per raó de salut mental es produeixen, paradoxalment, en centres de salut.
Històricament, les persones tractades en el sistema mèdic per raó de salut mental han vist vulnerats els seus drets quan no se’ls ha demanat opinió respecte als seus plans d’atenció i recuperació, el que en molts casos suposa que acabin rebent, per exemple, tractament en contra de la seva voluntat. En molts països la qualitat de l’atenció, tant en grans hospitals com en centres d’atenció primària, és deficitària o inclús perjudicial, podent dificultar la recuperació de les persones que s’hi tracten.
Maria, 32 anys. Girona.
No obstant això, els serveis de salut mental i els equips professionals que hi treballen fa anys que transiten en el camí d’erradicar l’estigma i la discriminació en salut mental. Tot i això, l’estigma que pateixen les persones que han passat per una problemàtica de salut mental encara està present als serveis de salut i a la resta de la societat.
- Quina és la situació actual en l’àmbit assistencial català?
- Fins on arriba el dret a decidir de les persones amb trastorn mental quan són ateses pel nostre sistema de salut?
Per respondre aquestes preguntes, persones amb experiència viscuda i professionals de la salut mental i l’atenció primària seuran junts per abordar la complexitat de les situacions reals que coneixen de primera mà i posant el focus en la promoció i la defensa de drets humans en salut mental sota el paraigua dels Quality Rights, instrument d’avaluació i millora de la qualitat i els drets promogut per l’OMS.
La jornada proposada per Obertament vol generar un espai d’aprenentatge compartit i de reflexió en la implementació i el desplegament de la planificació de decisions anticipades (PDA) i comptarà amb la programació següent:
09:00h | Benvinguda i presentació de l’acte
- Francisco Vicente Rubio, president d’Obertament
- Sara Rodoreda, adjunta a la Direcció Assistencial d’Atenció Primària i a la Comunitat
- Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions
09:30h | “Planificació de decisions anticipades com a estratègia de defensa de drets en salut mental i la mirada dels Quality Rights”
- Elvira Rodríguez, integradora social. Grup de Recerca en 1a Persona i Federació Veus
- Hernán Sampietro, psicòleg social i activista. Vocal de drets d’Activament
- Maria Lomascolo, responsable de l’Àmbit Sanitari. Obertament
10:00h | “Implementació de la planificació de decisions anticipades en els serveis de salut mental”
- Carlos Solís, infermer de salut mental. Sant Joan de Déu
- Vanessa Serret, psiquiatra. Germanes Hospitalàries Benito Menni
10:30h | Descans
11:00h | “Informe de vulneracions de drets en salut mental al 2022 a Catalunya”
- Ivan Cano, responsable d’incidència i drets. Salut Mental Catalunya
11:30h | “La planificació de decisions anticipades en salut mental en la Xarxa de Salut Mental Comunitària i l’Atenció Primària”
- Inés Falder, infermera d’atenció primària. ICS
- Esther Limón, metgessa de família. CAMFIC
- Manel Atserias, advocat i activista. Federació Veus
- Àlex Marieges, infermer en salut mental. ASCISAM
- Josep Pifarré, psiquiatra. Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental
- Laura Garcia, poetessa i activista. Activament
Modera: Maria Lomascolo, responsable de l’Àmbit Sanitari. Obertament
12:30h | Tancament i conclusions
Sobre Obertament
L’associació Obertament va néixer l’any 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya, amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones per algun problema de salut mental, tot aconseguint que siguin elles les protagonistes del canvi.
La salut mental continua sent un tabú i moltes persones amb trastorns estan sotmeses a la discriminació a totes les facetes de la seva vida. Obertament és una suma d’esforços que pretén donar cobertura a tota la feina feta per moltes entitats i persones, facilitar la tasca de generació i disseminació d’aprenentatges i, a través del màrqueting social i de l’experiència en primera persona, treballar per aconseguir canvis a les actituds i els comportaments de la població respecte de les persones que tenen algun problema de salut mental.
Per a més informació, visita el web d’Obertament: https://obertament.org