Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El pas d’una estació de l’any a l’altra comporta canvis en l’estat d’ànim i també físicament. Quan la tardor ens visita i ens manlleva hores de sol i llum, el nostre cos ho nota. Veiem, en la natura, com cauen les fulles dels arbres i alguns animals muden el pèl. També és el moment més intens de l’any en el qual els cabells de les persones es desprenen amb més facilitat. És un fenomen totalment natural, però que si, en la base de la nostra nutrició hi ha certes mancances, encara pot ser que ho notem més. Si més no, ens passarà que davant d’aquesta caiguda voldrem aplicar solucions, com ara prendre suplements vitamínics, i no ens faran l’efecte que voldríem, perquè és en el punt de partida de l’estat del nostre cos que hi manquen certs elements.
Aquesta caiguda natural del cabell no és res que ens hagi de preocupar en excés, doncs, segons l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) “de cada cent cabells que tenim, sempre hi ha entre un 12% i un 15% en fase de recanvi”. Ho cita la professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC i farmacèutica Alicia Santamaria Orleans, que apunta que és un procés, “en la majoria dels casos, inevitable i reversible, ja que al cap de tres o quatre mesos la major part dels cabells que han caigut tornen a sortir”.
Ara bé, també precisa Santamaria, que “una dieta desequilibrada amb una manca de micronutrients pot fer que la caiguda encara sigui més intensa”. Per això recomana una dieta rica en fruites i verdures i una ingesta correcta de vitamines i minerals, com el zinc, el ferro, el magnesi i les vitamines del grup B, la A i la C.
Aquestes recomanacions, afegeix, s’haurien d’aplicar en qualsevol etapa de la vida, però, sobretot, en aquelles en què hi ha més deficiències, com ara les dones en edat fèrtil o les persones que estiguin fent una dieta hipocalòrica restrictiva.
Ingerir cítrics és molt recomanable, segons precisa l’especialista, perquè són una bona font de vitamines. També ens aportaran el que més ens convé quan comença el fred, precisament les verdures del temps d’ara, com són els pebrots, les albergínies o la carabassa.
El ferro el podem reforçar consumint carns vermelles i fetge. El zinc, amb ous i fruits secs. Per procurar-nos silici, el segó farà aquesta funció, també el pebrot, el cogombre, la ceba i l’enciam, “però cru”, precisa Santamaria, perquè en coure’ls es perden propietats.
Però sempre cal que sapiguem primer què li falta al nostre organisme, què mengem i què no. Per això és bo consultar un especialista en nutrició perquè ens digui si hi ha res que ens convé equilibrar.
Una alimentació saludable ha de tenir macronutrients i micronutrients. Dels primers, mesurats en grams, ens en calen més. Són els carbohidrats, les proteïnes, els greixos i la fibra. I, en canvi, els micronutrients, dels quals en necessitem menys quantitat, són els minerals i les vitamines.
Hidratació
A més a més de l’alimentació, hi ha un altre aspecte que influeix en la renovació dels cabells i que també afavoreix la cura de la pell, i és la hidratació. “S’ha de mantenir una bona hidratació tant de la pell com dels cabells i tant des de l’interior, amb una bona ingesta hídrica de líquids com l’aigua o d’aliments que la continguin en una proporció elevada, com des de l’exterior, mitjançant productes cosmètics que ens ajudin en aquest aspecte”, especifica Santamaria, experta dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i responsable de Comunicació Científica dels laboratoris Ordesa.
A les farmàcies trobarem suplements vitamínics i tractaments per a la caiguda del cabell, però cal consultar als professionals de la farmàcia què troben que és més convenient per a nosaltres. Sempre recordant que, “si la dieta és completa i equilibrada, difícilment apreciarem cap millora”.