Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La depressió postpart ha estat àmpliament estudiada, tant per la seva elevada taxa de recidives (30%) quan les mares no segueixen un tractament, com per les implicacions que s’han observat i descrit, ja sigui en el desenvolupament dels nadons com en la relació mare-bebè que s’hi està construint. Els investigadors han estudiat l’impacte que determinats factors de risc o la seva acumulació pot produir a nivell emocional tant en l’embaràs com en el postpart. La falta de suport de la parella, de la família o a nivell social ha estat descrit com un factor de risc rellevant.
Recentment, s’han descrit el efectes positius dels abordatges grupals, tant en estudis internacionals com en estudis nacionals, en els quals es recull la millora de la simptomatologia depressiu-ansiosa de les mares i també en la relació que s’estableix amb els nadons. En un estudi recent a la ciutat de Barcelona (Gomà et al 2023), també s’observa una millora del desenvolupament dels infants en un follow-up cec elaborat per pediatres en el control del nen sa.
La tècnica específica es basa en l’acompanyament grupal de mares amb risc de depressió i ansietat perinatals amb un equip de professionals multidisciplinari integrant les dificultats que emergeixen en el cos de les mares i els nadons, en la seva relació i en l’estat emocional tant de les parelles com dels infants. Aquesta recerca és un estudi pilot d’una nova tècnica grupal que ha rebut el reconeixement del Col·legi Oficial de Psicologia (Ajuts’07 2020), una beca de recerca de Blanquerna i una altra beca recent de IPA.
L’acompanyament emocional de les mares amb els nadons en el postpart immediat pot tenir efectes molt rellevants, i la integració de les mirades dels professionals amb continuïtat en la comunitat pot esdevenir essencial, especialment en les poblacions més vulnerables, les quals acumulen més factors de risc, entre ells la soledat i la falta de suport.