Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En les dones embarassades, la infecció per SARS-CoV-2 augmenta substancialment el risc de malaltia greu i mort. Tot i això, una de les grans preocupacions des de l’inici de la pandèmia ha estat com les vacunes per fer front al virus podrien afectar aquestes dones i els seus futurs fills.
Durant els primers mesos, els posicionaments sobre l’impacte i la necessitat de vacunació a nens i gestants van ser dispars. Tot i això, els assaigs clínics publicats fins ara confirmen la seva seguretat i les autoritats sanitàries recomanen el seu ús.
En investigacions anteriors es va comprovar que la vacunació davant la Covid-19 ajuda a protegir les embarassades, confereix anticossos als nadons i no augmenta el risc de part prematur ni de problemes de creixement fetal.
Les taxes de fecundació, embaràs i avortament prematur en pacients de FIV que havien rebut dues dosis de vacunes fabricades per Pfizer o Moderna eren iguals que en pacients no vacunades.
Ara, un nou estudi, publicat a la revista Obstetrics & Gynecology -el més gran realitzat fins ara sobre fertilitat i embaràs primerenc després de la vacuna contra el coronavirus-, revela que aquesta no afecta els resultats de fertilitat en pacients sotmeses a fecundació in vitro (FIV).
Els investigadors de l’Escola de Medicina Icahn del Mount Sinaí i les Clíniques de Medicina Reproductiva de Nova York (RMA, per les sigles en anglès) van comparar les taxes de fecundació, embaràs i avortament prematur en pacients de FIV que havien rebut dues dosis de vacunes fabricades per Pfizer o Moderna -vacunes d’ARNm- amb els mateixos resultats en pacients no vacunades.
“Aquestes troballes no mostren absolutament cap diferència entre les pacients vacunades i les no vacunades en l’estimulació ovàrica, la qualitat dels òvuls, el desenvolupament dels embrions, les taxes d’embaràs i els avortaments prematurs”, declara Christopher M. Zahn, vicepresident de les activitats pràctiques al Col·legi Americà d’Obstetres i Ginecòlegs (ACOG).
Sospitem que el reforç és igual de segur que rebre les dues dosis originals de la vacuna. Volem analitzar això sistemàticament i, un cop tinguem més dades, publicar-les també. – Alan B. Copperman, Icahn Mount Sinai
Aquest estudi no va analitzar la vacuna de reforç (també coneguda com a booster), ja que la seva aprovació va ser posterior i les dades encara s’estan recopilant. “Sospitem que el reforç és igual de segur que rebre les dues dosis originals de la vacuna. Volem analitzar-ho sistemàticament i, un cop tinguem més dades, publicar-los també”, explica a SINC Alan B. Copperman, professor d’obstetrícia, ginecologia i ciències de la reproducció a Icahn Mount Sinai i autor de l’estudi.
Cap impacte en la fertilitat
A l’estudi van participar, entre febrer i setembre de 2021, dones els òvuls de les quals van ser extrets i fecundats per espermatozoides en un laboratori, creant embrions que van ser congelats i posteriorment descongelats i transferits a l’úter, i pacients que es van sotmetre a un tractament mèdic per estimular el desenvolupament dels òvuls.
Els dos grups que es van sotmetre a la transferència d’embrions -214 vacunades i 733 no vacunades- van tenir taxes similars d’embaràs i de pèrdua primerenca. Així mateix, els dos grups que es van sotmetre a l’estimulació ovàrica -22 vacunades i 983 no vacunades- van tenir taxes similars d’òvuls extrets, fertilització i embrions amb un nombre normal de cromosomes, entre d’altres mesures.
Els autors apunten com la troballa hauria de ser tranquil·litzadora per a aquelles persones que intenten concebre o es troben en els primers moments d’un embaràs.
Devora A. Aharon, primera autora de l’estudi i investigadora a Icahn Mount Sinai i RMA de Nova York, apunta com la troballa “hauria de ser tranquil·litzadora per a aquelles persones que estan intentant concebre o es troben en els primers moments d’un embaràs. Saber que la vacuna contra la Covid-19 no afecta el seu potencial reproductiu els reconfortarà”.
“Les dades disponibles des de l’inici dels programes de vacunació massius han apuntat sempre que no es fa malbé la fertilitat. No obstant això, és important continuar estudiant, ja que malauradament hi ha una certa resistència a vacunar-se encara entre qui es planteja un embaràs o ja està embarassada”, explica Rita Vassena, directora científica del Grup Eugin, en declaracions al Covid-19 Vaccine Media Hub.
“Aquesta reticència es deu a diversos factors, com la manca d’inclusió de persones embarassades als assaigs clínics de les vacunes -que s’ha suplert amb dades del món real- i la presència d’alteracions del cicle menstrual passatgeres en moltes dones després de rebre les dosi”, subratlla Vassena. Aquest estudi se suma a l’evidència positiva que tenim, i reforça la indicació de vacunar-se”.
És important seguir estudiant, ja que malauradament hi ha una certa resistència a vacunar-se encara entre qui es planteja un embaràs o ja està embarassada. – Rita Vassena, Grup Eugin
Estret seguiment a les pacients
Els autors indiquen que han realitzat aquest tipus d’estudis en pacients sotmeses a tractament de FIV perquè són objecte d’un seguiment estret, cosa que els permet captar primeres dades sobre la implantació d’embrions, a més de les pèrdues d’embarassos que podrien estar subestimades en altres anàlisis.
“Els embarassos procedents de tècniques de reproducció assistida permeten analitzar detalls reproductius que s’escapen als estudis epidemiològics: com respon l’ovari a les hormones reproductives, si hi ha alteracions en la qualitat dels òvuls o si hi ha pèrdues gestacionals molt primerenques (que passen desapercebudes en estudis poblacionals ja que l’embaràs s’interromp en les primeres 2-3 setmanes, abans que es reconegui com a tal)”, recalca Vassena.
Els embarassos procedents de tècniques de reproducció assistida permeten analitzar detalls reproductius que s’escapen als estudis epidemiològics.
Aquests detalls, segons l’especialista, “confirmen i amplien les evidències ja disponibles: no hi ha proves que la vacuna tingui efectes negatius sobre la fertilitat, fins i tot en una població reproductivament fràgil com els pacients de reproducció assistida”.
Dubtes sobre vacunació i fertilitat
M’he de posar la vacuna o el reforç durant l’embaràs o he d’esperar?
Per Alan B. Copperman i Devora A. Aharon, autors d’aquesta investigació, el millor moment per rebre la vacuna o la dosi de reforç és “quan estigui disponible. Totes les proves indiquen que la vacunació és completament segura durant l’embaràs i no suposa cap mal per a la dona o el fetus en desenvolupament. Això és cert també durant el primer trimestre, i no hi ha cap raó per esperar”.
Puc rebre la vacuna o el reforç durant el meu tractament de reproducció?
“No tenim motius per creure que hi hagi cap efecte perjudicial per al cicle. Es pot rebre la vacuna o la dosi de reforç durant l’estimulació de FIV o transferència d’embrions”, continuen els experts. “Això sí, s’aconsella evitar rebre-la dos dies abans o després del procediment, si és possible”.
Què fer si tinc febre després de la vacunació?
La febre per qualsevol causa durant les primeres etapes de l’embaràs pot suposar, en teoria, algun risc per al fetus, “tot i que és molt rar que tingui algun efecte perjudicial. S’aconsella que si tens febre per sobre dels 38 ºC com a efecte secundari de la vacunació, o per qualsevol altra causa, prenguis paracetamol per baixar la temperatura. Però, perquè quedi clar, això no és un efecte perjudicial de la vacuna en si, sinó una precaució davant de la febre que pot ser un efecte secundari de la vacunació”, puntualitzen.
Referència:
Devora Aharon, M, et al. “In Vitro Fertilization and Early Pregnancy Outcomes After Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Vaccination”. Obstetrics and Gynecology 2022
No hi ha comentaris
Hola a todos. Lo primero que quiero hacer es mandar todo mi ánimo a todas parejas que quieren tener hijos y no pueden por problemas de salud. Yo he sido mama gracia al método de la ovodonacion y soy muy feliz . Conseguí serlo con una clínica ucraniana (de Feskov) u se que ahora mismo están ofreciendo programas muy variados y nuevas técnicas para conseguir lo que todo buscamos -el bebé sano . Estoy feliz con todo lo que tengo, con lo que me ayudaron a conseguir y se lo debo a ellos ! Todo camino que hay que hacer para tener el bebé sano merece la pena y más …!
Buenas tardes, estás hablando de este centro https://maternidad-subrogada-centro.es?