Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Hospital Clínic de Barcelona ha confirmat que el ciberatac patit el passat diumenge prové de fora d’Espanya. El segrest de dades va obligar a desprogramar el dilluns 150 cirurgies no urgents, 3000 visites a consultes externes i unes 400 o 500 extraccions, a més de cancel·lar les sessions de radioteràpia oncològica. L’atac també afecta els centres de primària que cogestiona amb l’ICS (Casanova, Borrell i les Corts). Ara es reprèn un 10% de l’activitat cancel·lada, i tots aquells pacients que es puguin visitar, seran avisats pel mateix hospital.
El que el Clínic garanteix és l’activitat urgent i d’hospitalització a totes les seus (Villarroel, Plató i Maternitat). S’ha tornat al mètode d’afegir dades a mà, i Antoni Castells, director mèdic de l’Hospital Clínic, explica que van poder recuperar els plans de medicació de la nit abans de l’atac, amb el que treballen. Radiologia, diàlisi, proves endoscòpiques i hospitalització domiciliària, hospitals de dies i farmàcia ambulatòria ofereixen el servei amb normalitat.
El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, Sergi Marcén, ha compartit també que s’està duent a terme la investigació de manera conjunta amb Mossos d’Esquadra i la Interpol.
Es desconeix la magnitud real de l’atac, i també la via utilitzada pels criminals per a accedir al sistema. La prioritat actual és recuperar la informació: “No hi haurà cap mena de negociació per pagar ni un cèntim”, declara Tomàs Roy, director general de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. També ha explicat que els encarregats del ciberatac han estat “Ransom House“, i que han usat un mètode sofisticat i que no respon a modus operandi clàssic, és l’anomenat ransomware. Segons Termcat, es defineix com a “programari maliciós que restringeix o bloqueja l’accés als fitxers d’un ordinador o un dispositiu mòbil infectats i que exigeix el pagament d’un rescat econòmic per retirar les restriccions”.
El 2021 la Universitat Autònoma de Barcelona va patir un atac d’aquest tipus, i l’octubre passat en van ser víctimes els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l’Hospitalet de Llobregat.