Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les ZBE són 97 Km2 (95 a Barcelona) i beneficien més de 2.000.000 de persones. Avui ja són 280 ciutats a Europa les que tenen aquestes mesures (i altres complementàries) i, segons la recent llei de l’estat espanyol, el 2023 es començaran a aplicar les ZBE a ciutats de més de 50.000 habitants. El 1990, segons la mateixa agència, morien de mort prematura per culpa de la contaminació a Europa 700.000 persones cada any.
Segons Xavier Querol, investigador del CSIC, (entrevista al País 6 octubre 2022 https://elpais.com/quadern/2022-10-06/la-zona-de-baixes-emissions-de-barcelona-millorar-la-qualitat-de-laire-salva-vides.html) aquestes mesures són molt beneficioses per a la salut, el medi ambient i l’economia, però serà necessari complementar-les amb més mesures sobre el trànsit com, per exemple, més restriccions (etiquetes grogues, més i millor transport públic, peatges, aparcaments dissuasius, etc.)
Però a més de les actuacions sobre el trànsit, per millorar la salut i la qualitat de vida, així com actuar sobre l’emergència climàtica, caldran canvis de models socials i econòmics, que avui poden semblar contra culturals segons els valors neoliberals i del capitalisme encara hegemònics, caldrà decreixement selectiu, en consum, energia de combustibles fòssils i nuclear i creixement en vida i salut de qualitat, en coneixements, educació, alimentació sana i sostenible, treball digne i econòmicament suficient, renda bàsica de ciutadania i més democràcia participativa.
Caldrà també disminució d’emissions contaminants d’indústries, serveis i domèstiques, com no ampliar l’aeroport, control de creuers i millores en el port, supressió de viatges curts en avions, millora del transport públic de rodalies i llargs recorreguts. Transformació d’indústries contaminants com cimenteres que cremen residus urbans (com el cas de la llarga lluita de la població de Montcada contra una multinacional contaminant, encara no solucionat tot i tenir dues sentències favorables). Cal a Catalunya una bona gestió de residus, d’indústries contaminats del Baix Llobregat, els dos Vallès i Camp de Tarragona, extensió d’energies renovables fins a no dependre de combustibles fòssils ni nuclears.
Ja sé que sembla molt difícil aquest canvi de valors fins a fer-los hegemònics, però cada vegada som més els que ho defensem, per què són necessaris i urgents per a la vida i la salut global, no només dels humans. Si aquests municipis de les ZBE ho han aconseguit, amb demandes populars i voluntat política, han demostrat que sí que es pot, que tot és possible quan es defensa el bé comú, cal treballar-ho.
Aviat hi haurà eleccions a diferents nivells, no feu massa cas de les promeses, els programes i les mentides, feu cas del que han fet, quan han manat, els que es presenten, i voteu en conseqüència.