Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha remarcat que el pla dʻestabilització de les plantilles sanitàries impulsat pel Govern espanyol és una mesura “insuficient” si no va acompanyada de finançament per ampliar les dotacions de facultatius i millorar les seves condicions laborals i retributives. Sense aquest reforç, defensa l’organització, “no es podran resoldre els problemes d’accessibilitat, les iniquitats, les llistes d’espera o el dèficit d’especialistes mèdics”.
El nou pla d’estabilizació aprovat pel govern el passat dimarts preveu fer fixos a més de 67.300 sanitaris interins del Sistema Nacional de Salut (SNS) amb l’objectiu d’acabar amb la temporalitat que assola el sistema sanitari. Metges de Catalunya, però, veu aquesta mesura com el “simple compliment d’una sentència judicial” i de la normativa europea sobre l’estabilitat laboral dels empleats públics.
El sindicat mèdic afirma que la mesura “no comporta cap novetat” i recorda que l’Estat només obeeix els requeriments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que ha sancionat les administracions espanyoles en diverses ocasions per l’abús de la contractació temporal. MC recordar que, a Catalunya, gairebé 5.000 facultatius, el 49% de la plantilla mèdica de l’Institut Català de la Salut (ICS), treballen amb contractes interins i eventuals.
Metges de Catalunya reclama un pla de xoc nacional per resoldre una “crisi de professionals mèdics sense precedents”. “S’han de planificar les necessitats a curt i mig termini i, sobretot, oferir un exercici professional que resulti atractiu i motivador per a les noves generacions. Pel contrari, no podrem evitar la seva fugida”, alerta el sindicat.
En aquest sentit, MC reitera que la inversió sanitària prioritària és la contractació de més facultatius, per “reduir la sobrecàrrega de treball i la pressió dels centres sanitaris”, i la millora de les condicions laborals i retributives dels professionals per “captar i retenir el talent mèdic”.
Pel que fa a la inversió de 449 milions d’euros destinada a l’atenció primària entre els anys 2022 i 2024, anunciada pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l’organització creu que “cau en el mateix error”. MC assegura que és “fictici” preveure la construcció de 62 nous centres d’atenció primària (CAP) “sense planificar el personal facultatiu que ha de prestar assistència mèdica en aquests dispositius”. Així, el sindicat mèdic critica que Salut faci “màrqueting” amb la construcció d’equipaments “buits”