Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’esdeveniment tindrà lloc el pròxim 13 de desembre a la Universitat Pompeu Fabra, a l’Edifici Roc Boronat del campus de la Comunicació–Poblenou, i reunirà acadèmics, periodistes i professionals per analitzar el paper del periodisme en el context actual marcat per la desinformació i el canvi en el paradigma mediàtic.
La trobada posarà el focus en el periodisme com a dret democràtic i eina educativa essencial, amb l’objectiu de fomentar una reflexió crítica sobre com aquesta professió pot recuperar la seva funció formativa i enfortir la capacitat de la ciutadania per al pensament crític en un entorn on la immediatesa i la viralització de continguts sovint afecten la qualitat informativa.
Ponents destacats
El Congrés Internacional comptarà amb la participació de reconeguts experts en el camp de la comunicació, la política i el periodisme. Entre els ponents destacats hi haurà Cristina Fernández Rovira, professora de la Universitat de Vic, coordinadora del grau en Global Studies i membre del grup de recerca TRACTE, que oferirà la ponència “For free and quality journalism: 10 reasons for the media to shut down their social networks”. Eileen Truax, periodista especialitzada en política i moviments socials, coneguda per haver cobert quatre eleccions presidencials i haver publicat en mitjans com The Washington Post, Vice, 5W i El Universal, presentarà “Black, illegal, latino, expat: challenging the colonial narrative in Media”.
També intervindrà Luiz Peres Garzezi, professor lector Serra Húnter al Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la seva ponència “Journalism, polarization and algorithmic epistemology”, on explorarà la relació entre la polarització mediàtica i les tecnologies algorítmiques. D’altra banda, el professor Raimon Ramis, especialista en Alfabetització Mediàtica i gestor de projectes de la Fundació MediaBus (Xile), presentarà “From the Media to get information to live in the Media”, amb un enfocament en la interacció entre cultura, educació, comunicació i Cultura Visual.
Per últim, el congrés també comptarà amb la participació de Lorenzo Marini, cofundador i director d’Estratègia i Impacte de Verificat, una iniciativa de fact-checking fundada el 2019 per combatre la desinformació mitjançant l’educació. Marini exposarà la ponència “From Newsroom to classroom: Journalism’s role in shaping knowledge”, on explorarà com el periodisme pot influir en la formació del coneixement a l’aula.
Panells de comunicació i educació: idees joves i experts referents
Dos panells diferenciats marcaran el ritme de la jornada, oferint una mirada transversal sobre els desafiaments i avenços en comunicació i educació. Al matí, el primer panell estarà dedicat als joves estudiants que volen fer els seus primers passos en el món acadèmic i de la recerca. Aquest espai permetrà a les noves generacions presentar les seves idees, projectes i investigacions en un entorn acadèmic que els ofereix l’oportunitat de créixer i connectar amb experts de referència. Una ocasió per escoltar propostes renovadores i captar les inquietuds dels joves, que aporten perspectives transformadores al panorama acadèmic.
A la tarda, el segon panell comptarà amb professionals amb trajectòria i reconeixement. En aquest espai, destacades figures del periodisme i la recerca presentaran les seves comunicacions. Entre els participants, Leah Pattem, periodista guardonada amb múltiples premis i col·laboradora en mitjans com BBC, The Guardian, El País i El Diario, exposarà la seva contribució “What if the journalist and photographer was also the source?”. També comptarem amb Guillem Tarragó i Núria Mora, del Consorci d’Educació de Barcelona, amb la comunicació “Data, Systemic Vision and Storytelling: A Reflection on the Role of Media in Education”, que reflexiona sobre la visió sistèmica i narrativa dels mitjans en l’educació. Jingrong Tong, Senior Lecturer en Digital News Cultures a la Universitat de Sheffield, tractarà el tema de l’alfabetització en dades per a periodistes a través de “A case study of Data Literacy for Journalists MOOC course as an education tool”. A més, investigadors i professors de la Universitat de Creta presentaran la seva comunicació “Countering Misinformation in Higher Education”, en què analitzen la desinformació en l’entorn universitari.
Sobre XQ.EUJOY
XQ.EUJOY promou el periodisme com a eina educativa i de transformació social, explorant la seva relació amb la desinformació i les perspectives decolonials. Amb aquest congrés, referma el seu compromís amb un periodisme responsable i ètic, capaç d’afrontar els desafiaments de l’era digital.
El congrés està organitzat pel consorci del projecte XQ.EUJOY, format per Ediciones Octaedro, Fundació Periodisme Plural, Aspea, Idea Dinamica i Dataninja. Les propostes seleccionades podran ser presentades en un dels panells del congrés i publicades en números especials del mitjà XQ The News.
Inscripció i assistència gratuïtes
Inscriu-t’hi gratuïtament aquí