Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Sucre, tabac i alcohol, i una pobra o nul·la higiene dental són responsables de moltes patologies bucodentals. Rentar-se les dents de manera correcta ens ajuda a prevenir en gran manera malalties de l’espai bucal. Fer-ho de manera eficaç vol dir després de cadascun dels tres àpats principals del dia, i raspallant durant dos minuts cada quadrant (dreta i esquerra a dalt i a baix), amb una mica de dentífric sobre el raspall sec. Passar el fil dental entre les dents i els raspalls interproximals quan hi ha molt d’espai entre elles completen el procés correcte d’una bona higiene de dents.
La revisió odontològica un cop a l’any com a mínim, sempre que no hi hagi cap problema, com ara dolor, sagnat excessiu de les genives, o fissures a les dents és important per tenir un control de la nostra salut bucodental. Però un bon manteniment de la nostra dentadura, com a part primera i clau del nostre aparell digestiu, està sobretot en les nostres mans.
Fer-la bé ens protegeix de càries, afectacions a les genives, fissura i pèrdua de peces dentals i càncers bucodentals. Cal fer nostres uns bons hàbits evitant el tabac i evitant al màxim el consum de sucre i l’alcohol en excés.
Segons informen des de l’Organització Mundial de la Salut, “la prevalença de les principals malalties bucodentals continua augmentant en l’àmbit mundial a causa de la creixent urbanització i dels canvis en les condicions de vida. Això es deu fonamentalment a l’exposició insuficient al fluor (en el subministrament d’aigua i en productes d’higiene bucodental com el dentifrici), la disponibilitat i assequibilitat d’aliments rics en sucre i l’accés insuficient a serveis d’atenció de salut bucodental en la comunitat”. I afegeix que “la comercialització de begudes i aliments rics en sucre, així com el tabac i l’alcohol, han donat lloc a un consum creixent de productes que contribueixen a l’aparició d’afeccions de salut bucodental i altres malalties no transmissibles”.
Acumulació de restes, placa i càries
La càries dental es produeix a partir del treball de la placa bacteriana. Segons explica l’odontòloga i especialista en Estètica i Antiaging dental de Corachan Dental i Maxilofacial, la Dra. Elisabet Sánchez, “és un cúmul que pot contenir més de 200 espècies de bacteris diferents, aigua, cèl·lules, glòbuls blancs i restes alimentàries, que s’acumula entre les dents i sobre les genives”.
Els sucres de la placa bacteriana provinents dels aliments i begudes acaben deteriorant l’esmalt dental perquè esdevenen àcids. Per això, adverteixen des de l’OMS, que “la ingesta abundant i contínua de sucres lliures, l’exposició insuficient al fluor i la deficient eliminació de la placa bacteriana amb el raspallat de les dents poden provocar càries, dolor i, a vegades, pèrdua de dents i infecció”.
Sobre el fluor, tal com s’explica al Canal Salut de la Generalitat, “és un mineral natural que ajuda a enfortir els teixits de les dents, com ara l’esmalt i la dentina. També té poder antimicrobià, i això li permet neutralitzar part dels bacteris de la boca, dificultant la fabricació de l’àcid que fa malbé les dents. Donat que el fluor s’elimina en pocs minuts de la boca, cal aportar-lo sovint. La millor manera de fer-ho és amb el raspallat amb pasta fluorada després de cada àpat evitant glopejar amb aigua després. Altres formes d’aplicació són els glopeigs i el fluor en gel o en vernís que aplica el dentista si és necessari”.
Al mateix espai del Canal Salut on es detalla aquesta informació, es pot veure un vídeo amb consells i beneficis d’una bona higiene bucal, així com altres recomanacions per a un bon raspallat.