Totes les hipòtesis apuntaven que l’estiu i la calor suposarien una treva en el nombre de contagis per coronavirus. La fi de l’estat d’alarma i el conseqüent augment de la mobilitat, però, han comportat diversos focus de contagis a tot l’estat espanyol. Un dels focus més preocupants és a la comarca del Segrià, que en les últimes setmanes ha experimentat un repunt important de contagis, fins a registrar-se més de 500 en l’última setmana, especialment en les zones hortofruiteres de la comarca. Davant d’això, el passat dissabte, després de descartar-ho el divendres, el Govern de la Generalitat va anunciar el confinament perimetral de tota la comarca.
Els treballadors de l’Hospital Arnau de Vilanova, el més important de la comarca, es mostren preocupats pel nou rebrot del virus, que no preveien que arribés abans del setembre. «Fa poc més de dues setmanes ja estàvem a punt de buidar l’UCI i estàvem tots molt eufòrics. Però quan quedaven dos pacients en van tornar a arribar més, i això ens va xafar molt», explica Mireia Martínez, infermera d’UCI de l’Hospital Arnau de Vilanova. Actualment, hi ha 42 pacients ingressats amb coronavirus a l’Hospital, 5 dels quals es troben a la unitat de cures intensives. De moment, la pressió assistencial no és intensa, però això no tranquil·litza als treballadores. «La por sempre la tenim. Estem a l’expectativa del que pugui passar. El que vam viure el mes de març i abril va ser molt bèstia, i no sé si podríem tornar a passar per això», assenyala Martínez. Malgrat la por, reconeix que, ara per ara, la major part dels casos són lleus i s’han donat sobretot en població jove i sana.
Els professionals arrosseguen mesos de treball intens assistint als malalts de coronavirus i no han tingut encara una treva. «Estem esgotats i molt preocupats.Tots esperàvem amb ànsia poder començar les vacances d’estiu i desconnectar, perquè no hem arribat a fer-ho. Però ara no sabem amb seguretat ni si les podrem fer quan tocava», explica Martínez. Des de l’Hospital s’ha assegurat als treballadors que les vacances les faran quan estaven estipulades i que la plantilla estarà coberta. «Si que és cert que contractaran personal d’altres comarques, però també patim perquè està havent-hi un repunt de casos de coronavirus a altres regions sanitàries i no tenim molt clar si realment això es podrà fer», assenyala Melba Sofia Concha, tècnica en cures auxiliars de l’Hospital Arnau de Vilanova i presidenta de la Junta de Personal.
Respecte a l’actual manca de personal i la recerca de nous treballadors, José Ángel Montañés, metge d’urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova i delegat del sindicat Metges de Catalunya, assenyala que serà molt complicat trobar personal disponible pels mesos d’estiu. «Necessitarem personal d’urgències, de medicina interna i intensivista, que són unitats assistencials que no són fàcils de cobrir, perquè requereixen gent amb experiència i alta especialització». De moment, el Departament de Salut va demanar ahir que sanitaris i treballadors socials voluntaris de Catalunya acudeixin a Lleida per tal d’ajudar davant l’augment de casos de coronavirus que s’esperen els propers dies, fins que el confinament tingui els efectes esperats.
Segons assenyala la representant de la Junta de Personal de l’Hospital, Melba Sofia Concha, la falta de personal és un problema que fa temps que s’arrossega a la regió de Lleida i al mateix hospital. «Estem molt infradotats de personal. I ara, amb la pandèmia, ho hem notat encara més. Durant anys no s’ha cuidat al personal i molts professionals han marxat a treballar a altres llocs. Ara en patim les conseqüències», assenyala. De fet, segons un informe publicat pel Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos (CGCOM), Lleida és la província espanyola on hi ha més mobilitat de metges, que marxen a altres territoris on tenen millors condicions salarials i laborals.
La tècnica en cures auxiliars també assenyala la manca d’espais que té l’Hospital, cosa que, segons explica, s’ha fet més evident amb la pandèmia. «Hi havia un projecte d’ampliar les instal·lacions de l’Hospital, però amb la pandèmia s’ha aturat tot i no sabem quan es podrà reprendre», explica. Davant dels nous brots i per donar suport a l’àrea d’urgències de l’Hospital i evitar l’acumulació de pacients, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat va instal·lar el passat divendres un hospital de campanya, format per tres mòduls independents, al costat mateix de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Ara per ara, però, encara no se li ha donat ús.
Els treballadors denuncien «manca de prevenció» de les administracions
El personal sanitari entrevistat denúncia que la situació actual es podria haver evitat si hi hagués hagut un adequat control dels focus de contagi. «No hi ha estructures suficients per fer aquest control. Les mesures de confinament han arribat tard i malament», denuncia Montañés. Segons explica, el sistema de vigilància epidemiològica del Segrià està sobrepassat i no té suficient personal per dur a terme un bon seguiment i control d’aquests focus. «Quan els casos són pocs, això ho pot fer la primària, però aquesta també està saturada i té també una manca de personal important, i més encara en període de vacances», assenyala.
Montañés és del parer que s’hauria de confinar la població del Segrià i d’altres territoris del voltant de manera més estricta a casa. «Entenc que social i econòmicament és una situació molt difícil, però des del punt de vista sanitari seria la millor solució per evitar la propagació del virus», apunta el metge d’urgències. Al seu parer, i vist amb la perspectiva d’ara, es va intentar recuperar massa aviat l’assistència sanitària ordinària. “Es va anar massa ràpid per treure feina pendent i no allargar llistes d’espera, preveient que els brots vindrien més tard” indica.
Els sanitaris, més preparats que abans
La sensació entre el personal sanitari de l’Hospital és que ara se senten més preparats per afrontar la crisi, ja que la situació viscuda durant el pic de la pandèmia els ha dut experiència i agilitat en la gestió dels pacients. «Ara els malalts els tenim més controlats, sabem com tractar-los, tenim els protocols molt més clars i, fins i tot, ens vestim més ràpid», explica Martínez. Aquesta infermera de l’UCI explica que la incertesa de l’inici de la pandèmia i la gran càrrega assistencial era molt angoixant. «Ens entrava un pacients cada dues hores. Vam arribar a doblar els llits d’UCI que tenim inicialment, que eren 22, habilitant l’UCI coronària i quiròfans», assenyala.
En la mateixa línia, Montañés explica que l’Hospital està preparat i ha activat els plans de contingència necessaris. «Això ho hem fet abans que la situació explotés mediàticament. Dies abans, veient el brot de la franja d’Aragó, ens vam posar en alerta i vam començar a deixar una planta buida perquè preveiem que hi hauria un augment de casos», explica. A més, els professionals remarquen que actualment disposen d’una bona reserva de material de protecció, per la qual cosa, això no hauria de ser un problema, tal i com ho va ser en el moment àlgid de la pandèmia.
Malgrat que la situació estigui força controlada, els sanitaris remarquen la necessitat de conscienciació de la ciutadania a l’hora de complir les normes de seguretat estipulades, com l’obligatorietat de dur la mascareta, complir la distància física de seguretat i el rentat de mans.