Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Fins ara, només s’ha administrat aquesta dosi “addicional” en persones de molt alt risc (immunodeprimits). Però si la Comissió de Salut Pública aprova definitivament la mesura, començaran pels més grans i els interns de les residències per anar baixant per trams d’edat.
De moment, ni la Ponència de Vacunes ni l’Agència Europea de Medicaments (EMA) avalen l’administració de la quarta dosi a tota la població general. Què diu la immunologia sobre aquesta dosi de reforç?
Hi ha subvariants que escapen als anticossos
Tot i que ja existien indicis, l’aparició de la variant òmicron va posar de manifest que les vacunes basades en la variant de SARS-CoV-2 original (Wuhan) generen anticossos que no neutralitzen de manera eficaç aquestes noves variants del virus.
De fet, sembla que les subvariants d’òmicron BA.2.12.1, BA.4 i BA.5 escapen als anticossos neutralitzants induïts tant per la vacunació com per la infecció. Això implica que hi ha una pressió selectiva que afavoreix que s’expandeixin justament les subvariants que escapen als anticossos. Potser és el motiu que hi continuï havent transmissió del virus en poblacions amb altes taxes de vacunació o d’infecció.
A més, sabem que la quantitat d’anticossos neutralitzants disminueix amb el temps. Als 6 mesos de la pauta completa de vacunació, només queda al voltant d’una cinquena part.
En la gent gran aquesta baixada és més ràpida, i és possible que una nova dosi de vacuna, sobretot si s’actualitza per fer front a les noves subvariants, activeu les cèl·lules B de memòria generades inicialment per la vacuna o la infecció. En activar-se es diferenciarien en cèl·lules plasmàtiques capaces de produir novament grans quantitats d’anticossos neutralitzants.
Estudis sobre l’eficàcia de les dosis de reforç
S’ha suggerit que administrar dosis de record o addicionals en excés, i amb la variant original del virus, pot generar efectes perjudicials. Entre ells una “empremta”, és a dir, que la resposta d’anticossos dominant se centri en regions de la proteïna S que només eren presents a la variant ancestral, però no a les noves variants. Si fos així, aquestes dosis addicionals impedirien la formació d’anticossos neutralitzants davant de les noves variants.
Tot i això, un estudi sobre l’efecte de la quarta dosi a Israel indica que aquesta dosi augmenta la quantitat d’anticossos neutralitzants. Ara bé, aquest augment té un efecte molt moderat a evitar el contagi (30% de protecció addicional).
Un altre estudi recent indica que la dosi addicional millora la protecció contra malaltia greu en persones més grans de 60 anys per un factor d’aproximadament 3 en comparació amb la gent que només va rebre tres dosis de la vacuna.
Alternativament, i atès que les persones més grans de 80 anys poden tenir un sistema immunitari envellit, l’administració d’una quarta o cinquena dosi pot no ser eficaç quant a la generació de la resposta humoral (anticossos).
Per a aquestes persones, hi ha l’alternativa de fer-los una immunització passiva, és a dir, administrar-los els anticossos que ells no poden produir. Evusheld és una combinació d’anticossos monoclonals autoritzada per la Comissió Europea per tractar persones amb alt grau d’immunosupressió, però el seu ús es podria estendre a la població de gent gran més vulnerable.
Gravetat atenuada gràcies a la vacunació
En qualsevol cas, la bona notícia és que, per a una gran part de la població general, mesos després de la vacunació i de la tercera dosi de record, continua existint una protecció molt alta davant de la malaltia greu i la mort per Covid-19 .
Recordem que el nostre sistema immunitari compta essencialment amb dues maneres de combatre de manera específica un patogen: generar anticossos que el neutralitzin i evitin la infecció (resposta humoral), i/o generar limfòcits T que reconeguin i eliminin cèl·lules ja infectades (resposta cel·lular).
Doncs bé, la resposta de memòria cel·lular generada per les vacunes, tot i ser incapaç de prevenir la infecció pel SARS-CoV-2, és suficient per evitar que emmalaltim greument. Sobretot perquè no es veu tan afectada per les mutacions que es van acumulant al virus.
Del que s’ha dit fins ara es dedueix que, de moment, probablement no té sentit aplicar una quarta dosi a la població general. Sobretot emprant la vacuna basada en la variant de virus original (Wuhan).
I què passa amb les altres vacunes? Encara necessitem més informació sobre l’eficàcia de les vacunes adaptades a les noves variants i subvariants, encara que els resultats preliminars semblen prometedors.
La versió original d’aquest article va ser publicada per l’Oficina de Transferència de Resultats de Recerca (OTRI) de la Universitat Complutense de Madrid (UCM).
Salvador Iborra Martín és docent i Investigadoren Immunologia i infecció de la Universitat Complutense de Madrid.