Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Júlia Manresa, nom fictici, és infermera de l’Hospital de Mar. Fa 13 anys que hi treballa, però malgrat això no té un contracte fix i per tant és eventual, el que vol dir que firma contractes de treball temporals. En el seu cas ho fa mes a mes, però assegura que algunes companyes seves, sobretot auxiliars, infermers i infermeres, firmen contractes de setmanes o fins i tot dies.
Aquesta tarda els treballadors de l’Hospital del Mar, aplegats en el comitè d’empresa, s’han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar als representants polítics, tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat, que prenguin mesures per millorar les condicions laborals dels professionals d’aquest centre.
El comitè d’empresa denuncia l’abús que fa l’empresa dels contractes eventuals. En concret, informen de què el 2015, recollint dades corporatives del centre, 124.000 jornades es van realitzar com a eventuals. O el que és el mateix, més de 600 treballadors, d’un total de 3.300 estaven el 2015 en situació temporal, amb contractes “precaris, a cop de telèfon”, segons el comitè d’empresa.
Aquesta situació, explica el comitè, suposa que els treballadors perdin l’antiguitat a cada contracta signat, que perdin el dret a cobrar els plusos de triennis o la possibilitat de formar-se una carrera professional. A més, expliquen, no poden gaudir de vacances remunerades, com sol passar amb el personal fix.
“Van passant els anys i continuem amb la mateixa situació que fa deu anys, això ens desmotiva com a professionals”, assegura Manresa. “De sobte t’adones que t’han fet odiar la professió que tant t’agradava. Treballem amb la frustració de la no compensació”, denuncia aquesta treballadora.
El més greu per aquests professionals és que això no els permet planificar la seva vida, no poden comprar allò que desitjarien o fer plans de futur perquè no saben quina serà la seva situació el dia de demà. “Hi ha companyes que volen tenir fills i per tenir-los, com que no poden gaudir de baixa maternal, han d’agafar l’atur”, lamenta aquesta infermera. “Ens han deshumanitzat, ens tracten com a màquines”, afegeix indignada.
Més reivindicacions
A banda dels contractes eventuals, el comitè d’empresa demana als representants polítics que acabin amb la precarietat i reverteixin la situació dels darrers anys. En concret, diuen que porten molts anys amb els sous congelats, amb un augment d’hores de treball. En definitiva, volen recuperar les condicions laborals que han perdut, diuen, amb l’últim conveni.
Volen també que s’obrin tots els llits disponibles dels centres del Consorci Parc Salut Mar, al qual pertany aquest hospital, perquè no s’hagin de fer derivacions a centres de titularitat privada com està passant. Segons dades facilitades pel Departament de Salut a Catalunya Plural fa uns mesos, al 2014 es van donar 925 episodis de derivacions de l’Hospital del Mar i l’Hospital Sant Pau a l’Hospital Evangèlic, de titularitat privada.
El Consorci Parc Salut Mar és gestionat per la Generalitat (60%) i per l’Ajuntament de Barcelona (40%). Recentment la comissionada de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa, va dir en una trobada amb la premsa que estan negociant amb la Generalitat la reobertura de llits d’aquest consorci, de moment però no s’ha concretat ni s’ha fet pública cap informació sobre aquest tema.