Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Prop de nou milions de morts a tot el món i 800.000 només a Europa estan relacionades amb la contaminació de l’aire, segons un estudi publicat ahir a l’European Heart Journal. L’Organització Mundial de la Salut ja havia establert que la mala qualitat de l’aire està relacionada amb l’aparició de diversos tipus de càncer, malalties respiratòries i cardiovasculars, per la qual cosa estimava que la contaminació provocava cada any una mica més de quatre milions de morts prematures. No obstant això, aquestes estimacions podrien haver subestimat l’impacte real de la contaminació de l’aire a tot el món.
Utilitzant un nou mètode de modelització dels efectes de diverses fonts de contaminació sobre les taxes de mortalitat, un equip internacional d’investigadors suggereix que aquesta contaminació està associada a uns 8,79 milions de morts prematures a tot el món i 790.000 a Europa, de les quals 659.000 es donen a la Unió Europea. Aquestes estimacions eleven la xifra de morts prematures a pràcticament del doble del que estimaven anàlisis anteriors, com l’últim informe de l’OMS, que establia en 4,2 milions el nombre de morts prematures, o el de l’Agència Europea de Medi Ambient, que estimava 422.000 defuncions a Europa, dels quals al voltant de 391.000 es donaven a la UE.
Per a posar aquests resultats en perspectiva, els investigadors fan una comparació amb la taxa de mortalitat per consum de tabac. “L’OMS estima que la taxa de mortalitat per tabaquisme és de 7,2 milions de persones a l’any, per tant, la contaminació atmosfèrica es considera ara com un major factor de risc”, asseguren en l’estudi.
En declaracions a eldiario.es, l’investigador Mark Nieuwenhuijsen, responsable del programa de contaminació atmosfèrica i director de la iniciativa de salut urbana de l’ISGlobal, ha valorat positivament el nou estudi i encara que assegura que aquest tipus d’estimacions solen tenir un marge d’error relativament gran, considera que els resultats són “raonables”. En qualsevol cas, conclou Nieuwenhuijsen, “més enllà de les estimacions, la qüestió principal és que es produeixen moltes morts a Europa per la contaminació de l’aire i hem de fer alguna cosa per a reduir-la”.
Sobre la comparació amb la taxa de mortalitat del tabac, Nieuwenhuijsen aclareix que “el potencial de la contaminació de l’aire per a causar malalties és evidentment menor que el del tabac”, no obstant això, “hem d’adonar-nos que només consumeix tabac un 20% de la població, però tots estem exposats a la contaminació de l’aire, per la qual cosa al final és perfectament possible que tinguem un efecte major per la contaminació de l’aire que pel tabac”.
La salut dels europeus està “desprotegida”
L’estudi ha posat l’accent principalment a Europa, on els investigadors estimen que la reducció de l’esperança de vida mitjana és d’uns 2,2 anys, amb una taxa de mortalitat per càpita anual de 133 per cada 100.000 persones, superior a la mitjana global, situada en 120 per cada 100.000 habitants. “La taxa de mortalitat per càpita és relativament alta a Europa, a causa de la combinació d’una mala qualitat de l’aire i una població densa, la qual cosa dóna lloc a una exposició que es troba entre les més altes del món”, assegura l’estudi.
Analitzant els resultats per països, els investigadors van observar que les taxes de mortalitat eren particularment altes a Europa oriental, especialment a Bulgària, Croàcia, Romania i Ucraïna, amb taxes pròximes a les 200 morts a l’any per cada 100.000 habitants. També van mostrar una mortalitat superior a la mitjana Alemanya, amb 154 per cada 100.000 i Polònia amb 150. Espanya, igual que França, Suïssa o Regne Unit, es manté en valors per sota de la mitjana, amb 105, 104, 103 i 99, respectivament. Mentre que els valors més baixos es van donar a Noruega, Finlàndia, Islàndia i Irlanda, amb taxes de mortalitat per sota de 70.
Aquests resultats reforcen la posició que va mantenir l’any passat l’informe especial del Tribunal de Comptes Europeu, segons el qual la salut a la UE-28 no està prou protegida, ja que “els ciutadans europeus continuen respirant aire nociu, sobretot a causa de la feblesa de la legislació i a la mala aplicació de les polítiques”. Segons Nieuwenhuijsen, “els límits establerts a la Unió Europea per al material particulat són indubtablement massa alts i haurien d’acostar-se als proposats per l’OMS”.
Malalties cardíaques: principal causa de mort
Precisament el material particulat, que es genera en la combustió de combustibles fòssils, el trànsit rodat, la indústria, l’agricultura o que es troba en la pols arrossegada pel vent, és un dels contaminants sobre els quals s’han realitzat més estudis. “Cada vegada hi ha més proves d’una relació causal entre l’exposició a partícules fines amb un diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2,5) i la morbiditat i mortalitat cardiovascular”, asseguren els autors de l’estudi. “L’exposició crònica a nivells més alts de partícules fines danya la funció vascular, la qual cosa pot conduir a infart de miocardi, hipertensió arterial, accident cerebrovascular i insuficiència cardíaca”, conclouen els investigadors.
Aquests efectes provoquen que la principal causa de mort associada a la contaminació siguin les malalties cardiovasculars, especialment atacs cardíacs i vessaments cerebrals, que, segons els autors de l’estudi, estarien implicats n’entre el 40% i el 80% de les morts, pràcticament el doble que les vinculades a malalties respiratòries.
“Efectivament hi ha una relació causa efecte entre el material particulat i alguns efectes sobre la salut”, explica Nieuwenhuijsen. “El que no tenim clar és si les partícules provinents de diferents fonts tenen exactament el mateix efecte, ja que la major part dels estudis han analitzat les partícules que provenen del trànsit de les ciutats i no tant de les quals vénen, per exemple, en la pols sahariana”.
En qualsevol cas, els autors de l’estudi conclouen que “la millora de la qualitat de l’aire a Europa és una intervenció de promoció de la salut realitzable, altament eficaç i, per tant, imprescindible”, per la qual cosa fan una crida per a “substituir les fonts d’energia fòssil per combustibles nets i renovables”, la qual cosa podria reduir la taxa de mortalitat atribuïble a la contaminació fins i tot a Europa fins a un 55%.
Per a Nieuwenhuijsen, aquest estudi representa “un altre toc d’atenció, que ens recorda que hi ha moltes morts associades a la contaminació de l’aire”, per la qual cosa “hem de canviar al més aviat possible la nostra forma de consumir energia, les nostres pràctiques agrícoles i la forma en la qual ens movem per les ciutats”.