L’escàndol anomenat Phonegate va destapar que diverses companyies de telèfons mòbils falsejaven les dades per tal de passar les proves de seguretat dels seus aparells. L’associació Phonegate Alert va aconseguir via petició judicial que l’ANSES, l’Agència nacional de seguretat sanitària de l’alimentació, del medi ambient i del treball francesa, publiqués un estudi que havia realitzat on s’estudiava l’exposició de 500 mòbils diferents. La pressió de l’associació cap a les autoritats franceses davant la impassivitat de les empreses productores va fer que França retirés tots els exemplars de 10 models de telèfon mòbil.
La norma europea estableix per als mòbils un nivell màxim de SAR (Taxa d’absorció específica en les seves sigles en anglès Specific Absorption Rate) de 2 wats per cada kilogram però alguns fabricants s’apropen perillosament a aquesta xifra i la majoria la passen o la multipliquen en el contacte amb la pell. Fora d’això, els directors de les dues principals organitzacions que treballen per la regularització dels drets al voltant dels mòbils i les seves radiacions a França, consideren que aquest nivell d’exposició a les ones electromagnètiques ja és massa elevat.
Coincidint amb l’inici de la celebració del Mobile World Congress a Barcelona, l’associació estatal amb grups locals Electro y Químico Sensibles por el Derecho a la Salud han denunciat a la sala d’actes del Col·lectiu Ronda l’ús indiscriminant de la tecnologia tenint això en conseqüència un impacte superior en la salut de persones amb electrohipersensibilitat (EHS) i sensibilitat química múltiple (SQM). Juan Antonio Rivera, assessor en salut de l’hàbitat, geobiologia, contaminació electromagnètica i bioconstrucció, és també un dels portaveus de l’associació Electro y Químico Sensibles por el Dereho a la Salud. Ha explicat que si bé a nivell internacional el cas Phonegate va sonar, no va ser fins que ells van treure’l en roda de premsa a Madrid que va començar a fer-ho a l’estat espanyol.
D’aquella intervenció, ara, dos diputats de Podemos estan preguntant al Gobierno que ‘què s’està fent a Espanya?’ donat que el cas Phonegate ha suposar només a França la retirada o intervenció de 100.000 smartphones del mercat per superar els límits SAR permesos. Però si bé la tasca de denuncia és important, també ho són altres accions que realitzen com associació com ara crear guies d’accessibilitat per a persones EHS o SQM, realitzar protocols d’actuació hospitalària o proposar la modificació de la guia de valoració de l’INSS vers aquestes persones.
A nivell espanyol doncs no hi ha cap tipus de regulació que pressioni les empreses productores de telefonia mòbil per respondre davant uns límits per salut i seguretat. A França, la feina en conjunt de dues organitzacions ha aconseguit ja la retirada de certs models del mercat.
La preocupació incrementa per l’aparició del 5G. Pierre-Marie Théveniaud és el president de Robin des Toits, l’Associació Nacional per la Seguretat Sanitària en les Tecnologies Sense Fil (Association nationale pour la securite sanitaire dans les technologies sans fils), des d’on volen posar al descobert les mentides que hi ha al voltant de l’emissió del 5G. Théveniaud, de visita a Barcelona per parlar del cas Phonegate i la situació actual, ha volgut posar èmfasis en què avui en dia ho tenim tot connectat: “la casa, el cotxe, a la feina, les comunicacions són en xarxa… molts estudis apunten que sí que existeixen efectes nocius per a la salut però tot i així s’estan permetent bandes de freqüència més alta”. Creu a més, que si s’està anant cap el model 5G amb tot el que comporta és perquè aquesta tecnologia “aportarà 12,3 trilions de dòlars a l’economia global d’aquí a 2035 i només 500 mil milions d’euros d’inversió necessàries en els propers 10 anys segons Brussel·les”. En aquest sentit, Théveniaud ha denunciat que “la salut de la població no s’ha de basar només en el benefici”.
Es parla de la tecnologia 5G com a intel·ligent donat que les antenes poden orientar-se per trobar el millor angle: es minimitza l’epicentre de sortida per millorar i ampliar la recepció. Théveniaud també ha explicat que, amb aquest mètode, la potència de radiació és més alta, de fins a 900 kW de radiació. A més, denuncia que la intenció sigui “muntar-ho al carrer, a les voreres, com a servei públic”. Estar envoltat d’antenes petites, que connecten amb antenes grans, que alhora connecten amb satèl·lits, fa que tothom estigui afectat per la radiació i que, probablement, més gent comenci a desenvolupar efectes secundaris. Efectes que tant poden ser, segons Théveniaud i els estudis on es recolza, de caire sanitari o biològic. En aquest sentit, les demandes que emeten des de Robin des Toits són molt concretes: una moratòria pel desenvolupament del 5G i fer estudis dels efectes sanitaris previs a la seva implementació, una revisió de les normes específiques des de bases científiques, no utilitzar els mòbils entre els menors de 14 anys i, tenint en compte els efectes biològics i més en les funcions cognitives de infants i joves, reconèixer oficialment els efectes sanitaris de l’electrohipersensibilitat.
Les dades estimen que al món hi ha més de 300 milions de persones amb EHS però tot i així “els productors donen prioritat a la capacitat i al disseny dels seus models per damunt de la salut de 6 mil milions d’usuaris”. Aquesta és la denúncia principal de l’associació Phone Gate Alert. Protect users’ health que compta amb el doctor Marc Arazi com a president. Arazi, també present a Barcelona coincidint amb el Mobile World Congress, ha aprofitat per denunciar que les autoritats públiques no estan informant la població ni els consumidors del què suposa l’exposició a les ones electromagnètiques davant el contacte del seu ús sobre el cos.
Actualment hi ha dos reglaments al voltant de la industria de la telefonia: un d’ells, dels Estats Units, que el segueixen 19 països, i un altra, entre els que es troben Espanya i la majoria d’estats d’Europa, que el segueixen 150. Aquest segon és de l’any 1993 i el dels Estats Units de 1996. Arazi considera que tots dos estan antiquats i que el dels EUA és més protector de la salut que el vigent aquí.
Des de l’associació Electro y Químico Sensibles por el Derecho a la Salud consideren que l’escàndol Phonegate posa en evidència com “els nivells reals de radiació dels telèfons mòbils suposadament regulats pels governs europeus són en realitat molt majors que els anunciats pels fabricants, en molts casos els nivells reals de radiació són tretze vegades més alts que els límits establerts per les autoritats competents”. Davant d’això, Marc Arazi explica que el 90% dels mòbils comprovats a França l’any 2015 excedien els valors de SAR i amb aquestes dades a la mà han aconseguit fer retirar 10 models de mòbils. I és en aquesta línia que Arazi vol insistir.
Ara per ara, només França i els Països Baixos realitzant un control post posada al mercat dels productes. Cal aleshores seguir pressionant però també Arazi demana generar consciència i canviar els usos del mòbil i per això cal la implicació del consumidor, que no ha de veure-ho com una limitació: “no vam deixar de conduir quan vam posar els cinturons de seguretat als cotxes”.
4 comentaris
Article molt interessant i complert.
El paral·lelisme del PHONEGATE amb el DIESELGATE es evident.
L’habilitat dels grans interessos econòmics en aparentar complir amb la reglamentació quan en realitat el que fan es alterar els protocols per aconseguir que els resultats siguin els que ells volen.
En el cas del PHONEGATE augmentant la distància del mòbil quan fan les proves.
Tema important a tenir en compte. Cada cop hi ha més malalts amb EHS i SSQ. Ha d’haver un control ètic sobre els materials i sistemes de comunicació nocius per la salut que acabin convertint-se en un arma. Control de seguretat de l’ùs de les innovacions
M’agradaria conèixer els 10 models retirats del mercat francès, que estic segur que els voldran vendre als altres mercats on no es fan aquests controls, entre altres el nostre i per proximitat i tamany similar el nostre té moltes possibilitats de que sigui l’alternativa més fàcil per els fabricants.
Aquí podeu trobar aquest informació:
https://www.phonegatealert.org/verifiez-si-votre-telephone-portable-presente-des-risques-pour-votre-sante