Totes les dones, indistintament de la seva condició sexual, situació clínica o si tenen parella o no, tindran accés a la cartera de serveis públics per una reproducció assistida. Fins ara només podien accedir a una fecundació in vitro o una inseminació artificial a través de la sanitat pública les dones heterosexuals amb parella i problemes de fertilitat. Aquest divendres el Departament de Salut ha presentat un nou protocol que amplia l’accés a totes les dones, donant compliment així a la llei 11/2014 que establia en un dels articles “garantir a les dones lesbianes la igualtat d’accés a les tècniques de reproducció assistida”.
Segons Comín, el protocol es basa en tres principis bàsics: autonomia, dignitat i intimitat. A més, distingeix dues vies diferenciades a l’hora d’accedir al servei: les dones que tenen problemes de fertilitat i les que no. És a dir, l’únic motiu diferencial és clínic i no es fixa en altres aspectes.
“S’ha de canviar el paradigma heteropatriarcal i heterosexista de les lleis, hi ha altres possibilitats i formes de família. No podem, com s’ha fet durant segles, mirar la sexualitat i la reproducció des del mateix punt de vista”, ha declarat l’activista Eugeni Rodríguez.
Per tal de donar resposta a la previsible demanda que ocasionarà aquesta ampliació i evitar que s’allarguin les actuals llistes d’espera -a desembre de 2015 el temps mitjà per una fecundació in vitro era de 22 mesos- es reforçaran els recursos. Per exemple, pel que fa a la tècnica d’inseminació artificial, es doblaran els centres que l’ofereixen a Catalunya, passant dels 8 hospitals de referència actuals a una quinzena. En qualsevol cas, Comín ha assegurat que a partir de dilluns mateix les interessades podran demanar ser incloses en les llistes d’espera a través de la porta d’entrada al circuit, que són les unitats d’ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva) que hi ha en alguns Centres d’Atenció Primària (CAPs).
La llarga lluita de les entitats per l’equitat
El protocol arriba un any i mig després que s’aprovés la llei durant la passada legislatura, període durant el qual diverses entitats que acompanyaven aquest divendres al conseller de Salut Toni Comín en la presentació han lluitat perquè fos una realitat. “El mèrit és d’ells, aquí hi ha hagut durant anys una campanya feminista pel dret a la reproducció assistida i una llei per lluitar contra l’homofòbia [la 11/2014]. Sense aquesta campanya o aquesta llei avui no estaríem aquí”, ha reconegut el conseller.
“El que hem fet avui és donar compliment a un fet que hauríem d’haver viscut fa mesos -des de l’Octubre de 2014-. Per aconseguir-ho hem hagut de sortir al carrer i fer denúncies perquè hi ha hagut dones que no han pogut exercir a aquest dret”, ha recordat Eugeni Rodríguez.
Una d’aquestes lluites s’ha fet des del col·lectiu feminista Ca la Dona, que aquest divendres ha celebrat el nou protocol “perquè està esmenant una situació de discriminació i vulneració de drets fonamentals”. “També estem contentes perquè agafa aquesta visió feminista que estàvem intentant aportar però queda molt treball per fer perquè es posi en pràctica, s’apliqui als centres i es difongui la informació”, han assegurat.
De fet, amb el nou protocol es materialitza també el compromís recollit en el Pla de Xoc presentat per Junts pel Sí ja que garantir l’accés en la reproducció assistida era un dels punts del pla que rescatava precisament la proposta ja aprovada en una moció durant la legislatura 2012-2015.