Catalunya ha batut el 2015 el seu rècord històric de trasplantaments d’òrgans. En total, s’han fet 954 intervencions d’aquest tipus, un 5,1% més que el 2014.
Segons les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), s’han fet 127 trasplantaments per milió de persones, una xifra que col·loca Catalunya per davant de la mitjana espanyola, amb uns 100 trasplantaments per milió. També se situa al davant de països com Àustria, Noruega o França, que lideren el rànquing de la Unió Europea, i que es troben per darrere d’Espanya en nombre de trasplantaments.
L’especialitat que més ha augmentat el nombre de trasplantaments ha estat la cardíaca, amb un 17,9% més d’intervencions d’aquest tipus que el 2014. Segueixen els de Pàncrees i ronyó -els que més es practiquen, 647 al 2015-.
L’Hospital Clínic de Barcelona lidera el nombre d’intervencions d’aquest tipus, en total se n’han practicat 243 al 2015, li segueix l’Hospital Vall d’Hebron amb 206 trasplantaments realitzats i l’Hospital Bellvitge amb 202.
“Volem posar l’èmfasi no tant en els trasplantaments sinó en l’increment del nombre de donants. El primer són els donants i les famílies i sense ells aquestes persones que ara tenen una nova vida no hi serien”, ha expressat el doctor Jaume Tort, director de l’OCATT a Catalunya Plural.
De fet, aquest 2015 s’ha aconseguit la millor xifra de donacions dels últims sis anys. 256 donants cadàver vàlids, 5 punts per sobre de la xifra obtinguda el 2014. “Hem estat treballant a fons per trencar la tendència decreixent del nombre de donants d’aquests últims anys”, ha expressat Tort. Un decreixement que s’explica en part, segons el doctor, per la disminució dels accidents de trànsit i de les morts cardiovasculars.
L’augment de donacions s’ha donat per tres raons. Per una banda perquè han crescut les autoritzacions per part dels familiars. O el que és el mateix, la negativa ha baixat un 6% el 2015 respecte a l’any anterior. En segon lloc hi ha hagut més donacions encefàliques, un 2,7% més que el 2014. Per últim, i un dels fets més destacats per Tort, és l’increment d’un 91,7% dels donants d’asistòlia –malalts terminals d’algunes patologies ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca-. “És un tipus de donació que aquí a Catalunya no teníem implementada, i que fa un parell d’anys que s’està fent, ja hi ha 9 hospitals que apliquen aquest programa”, ha explicat Tort.
Així ho destaca també el doctor Alberto Sandiumenge, coordinador de trasplantaments de Vall d’Hebron, en declaracions a Catalunya Plural que entén aquest èxit gràcies als nous programes posats en marxa. Aquest centre lidera el nombre de donants, en total 47 l’any passat, 31 per mort encefàlica i 16 per asistòlia.
Record de donants a l’estat espanyol
Espanya ha registrat aquest 2015 el millor augment en nombre de donants de la història, tal com informava aquesta setmana l’Organización Nacional de Trasplantes (ONT). Un cop més l’estat espanyol és líder mundial en nombre de donants, amb gairebé 40 donants per cada milió de persones. El 2015 es van registrar 1.851 donacions i es van realitzar 4.769 trasplantaments.
Espanya, a més, està molt per sobre d’altres països en quantitat de donants. Supera en més de 20 punts la mitjana de la Unió Europea, segona la ONT, i es troba, també, per sobre d’Estats Units, que el 2014 va registrar 26,6 donants per milió de persones. La Rioja, Cantàbria i Navarra són les comunitats autònomes líders a Espanya en nombre de donants per milió de persones.
“L’èxit del model espanyol es deu a la seva eficàcia i eficiència”, ha destacat el doctor Sandiumenge a Catalunya Plural. Aquesta eficàcia del sistema, diu, es dóna gràcies a què el coordinador de trasplantaments està als hospitals i a què el personal dels centres hospitalaris està format sobre aquesta pràctica.
Explica, també, que aquests darrers anys s’ha fet un esforç d’optimització per vigilar que no s’escapi cap possibilitat de donació. Diu però que un dels reptes és precisament detectar millor qui són els possibles donants i oferir-los la possibilitat de ser-ho, sense això, explica, s’escapen oportunitats. “S’han de buscar malalts que no estan a la UCI i que també poden ser possibles donants”, ha dit.
Precisament el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, diu que s’està fent un esforç des dels centres sanitaris per buscar altres formes de donar òrgans. “Cal seguir amb l’estratègia d’aquests dos anys d’enfortir la donació per mort en asistòlia i estendre el programa als 23 hospitals que tenen programes de donació”, ha reivindicat. També diu que cal posar més esforços per buscar donants en aquells hospitals on no hi ha programa de donació i que cal una major sensibilització i promoció.
“Cal que la gent en parli de forma més normal, però és clar, parlar de la mort no és fàcil. Seria interessant que la gent expresses que un cop mort li agradaria ser donant d’òrgans”, ha reflexionat el doctor Tort.
Malgrat la bona notícia, el director de l’OCATT recorda que encara hi ha 1.335 persones que esperen rebre un o més òrgans a Catalunya. I ha recordat que sense més donacions no es podrà disposar dels òrgans necessaris per salvar la vida d’aquestes persones.