Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El primer informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l’estat de l’equitat en salut revela que les desigualtats en molts dels 53 països de la regió europea continuen sent les mateixes o han empitjorat malgrat els intents dels governs per abordar-les.
“Per primera vegada, aquest text proporciona als governs dades i eines per a abordar les desigualtats en matèria de salut i produir resultats visibles en un període de temps curt, fins i tot durant un govern nacional de quatre anys”, explica Zsuzsanna Jakab, directora regional de l’OMS per a Europa.
L’informe identifica cinc factors de risc clau que impedeixen aconseguir una bona salut i portar una vida segura i assigna a cadascun d’ells un percentatge que reflecteix la seva contribució a la càrrega global de la inequitat.
En el primer lloc està la seguretat d’ingressos i protecció social. Al voltant del 35% de les desigualtats en salut es deuen al fet que “no es pot arribar a fi de mes”. Després se situen les condicions de vida (29%), que inclou qüestions com a falta de recursos, de disponibilitat d’habitatges apropiats o barris insegurs.
En el tercer lloc està el capital social i humà, que representa el 19% de les desigualtats i es refereix a sentiments d’aïllament, baixos nivells de confiança en els altres o violència contra les dones.
Després d’això es troba l’accés i qualitat de l’atenció sanitària (10%), ja que la falta d’una sanitat universal i els alts pagaments directes per serveis de salut poden obligar les persones a triar entre utilitzar-los o satisfer altres necessitats bàsiques.
Finalment, està la incapacitat per a participar plenament en el mercat laboral, que representa el 7% de les desigualtats en salut. La qualitat de l’ocupació és igualment important, ja que les ocupacions insegures o temporals i les males condicions de treball tenen un efecte igualment negatiu en la salut.
Segons els experts, reduir les desigualtats en un 50% produiria beneficis financers per als països que oscil·len entre el 0,3% i el 4,3% del PIB.
Quina és la gravetat de la bretxa sanitària?
Les troballes mostren una bretxa significativa en matèria de salut. Si bé l’esperança mitjana de vida en tota la regió europea va augmentar a 82,0 anys per a les dones i 76,2 anys per als homes el 2016, continua havent-hi importants desigualtats: aquesta esperança en dones es redueix fins a 7 anys i en homes fins a 15 anys si pertanyen als grups més desfavorits.
Gairebé el doble de dones i homes en el 20% menys acomodat de la població reporten malalties que limiten la seva llibertat per a realitzar les seves activitats diàries, en comparació amb les del 20% més acomodat.
És més, en les zones desfavorides un 4% més de bebès no sobreviuen al seu primer any, en comparació amb els nascuts en les zones més riques.
A més, l’informe identifica grups nous i emergents en risc de caure en la inequitat en salut. Entre ells s’inclouen, per exemple, els joves que abandonen prematurament l’escola o les persones que viuen amb una malaltia que limita les seves activitats diàries.