Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat en el seu butlletí de gener que es retracta de les seves dues guies principals de prescripció d’opioides per al maneig del dolor. Aquestes guies, que es van publicar en els anys 2011 i 2012, es titulaven Assegurant l’equilibri en les polítiques nacionals en el control de substàncies i Guies de l’OMS en el tractament farmacològic del dolor persistent en nens amb malalties mèdiques. Anteriorment, després de la revisió d’aquestes guies, l’OMS ja havia avançat aquesta decisió a la seva pàgina web el 20 de juny del 2019.
“L’OMS retira aquestes guies a la llum de noves evidències científiques que han sorgit des de la data de la publicació. Això també solucionarà qualsevol qüestió que s’ha plantejat sobre els conflictes d’interessos dels experts”, diu l’article en el qual l’organisme anuncia la retracció.
Aquesta controvertida mesura de l’OMS sorgeix després de la publicació d’un detallat informe per part dels congressistes nord-americans Katherine Clark i Hal Rogers al maig 2019. En aquest informe es deixaven al descobert els conflictes d’interessos entre l’OMS, Purdue Pharma i la indústria dels opioides, que quedaven en evidència per la informació present en les esmentades guies.
A més d’aquest document, es va enviar una carta a l’OMS informant sobre aquests conflictes, en què pot llegir-se: “Les guies de 2011 i 2012 de l’OMS contenen afirmacions perillosament enganyoses i, en alguns casos, totalment falses sobre la seguretat i eficàcia de la prescripció d’opioides. És preocupant que aquestes guies s’assemblin tant al contingut destacat en els documents de plans estratègics de Purdue de finals dels 90 i principis de l’any 2000”.
La farmacèutica Purdue és coneguda mundialment per la seva responsabilitat en la crisi dels opioides als Estats Units i per haver de pagar milionàries demandes que la van portar a la fallida el setembre de 2019. Aquesta empresa va facturar milers de milions de dòlars durant dècades amb l’OxyContin, un opioide usat inicialment per al tractament del dolor que està darrere de l’addicció i la mort de centenars de milers de persones als Estats Units.
Purdue i altres farmacèutiques van minimitzar deliberadament el risc d’addicció d’aquest opioide i van realitzar una agressiva campanya per promocionar-lo entre els metges. En aquest sentit, un estudi que va analitzar pagaments a 67.000 metges realitzats pels fabricants d’opioides va detectar una associació entre la despesa en màrqueting, l’augment en la prescripció i taxes més altes de mort.
A la revista mèdica The British Medical Journal (The BMJ) s’ha analitzat aquesta decisió de l’OMS envoltada de polèmica. Un dels detalls més cridaners d’aquestes guies és que empraven el terme “opiofobia”, una paraula que la farmacèutica Purdue (principal responsable de l’epidèmia d’opioides als Estats Units) va utilitzar en la seva campanya per promocionar la recepta d’opioides en els anys 90.
Com explica Owen Dyer a The BMJ , la indústria recorria a “opiofobia” per menysprear la lògica precaució dels metges pel que fa a l’ús d’opioides pels seus riscos de dependència i addicció. A més, s’afirmava que menys d’un 1% dels pacients que prenien opioides per al dolor crònic patien dependència. En realitat, aquesta xifra no sorgia de cap assaig clínic i s’ha demostrat falsa després l’epidèmia d’addiccions i morts per consum d’opioides als Estats Units i després de la publicació de diferents estudis mèdics que trobaven percentatges d’addicció d’entre el 18% i el 45% per consum crònic.
Aquesta retracció de l’OMS és l’últim capítol d’una llarga cadena de successos i escàndols relacionats amb l’epidèmia d’opioides. A Itàlia, Mundipharma (la multinacional que controla a Purdue) va estar darrere d’un pla orquestrat per augmentar el consum d’opioides de rutina entre els pacients. Es van realitzar suborns milionaris i van estar involucrades gairebé 100 persones incloent a acadèmics, metges, executius … La majoria d’ells han estat arrestats o cridats a declarar. A hores d’ara, Mundipharma està realitzant una estratègia similar a la que va portar a terme als Estats Units fa dues dècades per impulsar la prescripció d’opioides a la Xina.