L’Ajuntament de Barcelona reforçarà la protecció de les persones grans i més vulnerables davant del COVID-19. Les mesures municipals addicionals, que s’han pres de manera coordinada amb el govern de l’Estat i amb la Generalitat de Catalunya, seran vigents inicialment durant els propers 15 dies, des de demà dijous 12 de març fins al proper divendres 27 de març. Totes elles volen complementar i reforçar les mesures que igualment han anunciat la resta d’administracions, que treballen totes elles conjuntament per dificultar l’expansió del nou coronavirus i limitar la seva incidència com a mínim fins que arribi el bon temps i pugin les temperatures.
Pel que fa a l’Ajuntament, i centrant-se només en les persones d’edat més avançada o amb patologies prèvies que les fan més vulnerables al COVID-19, l’Ajuntament ha decidit tancar els 58 casals per a gent gran que hi ha a la ciutat, així com el reforç del Servei Municipal de Teleassistència amb trucades proactives a les seves 100.000 persones usuàries per tal de transmetre recomanacions i consells d’autoprotecció, que passen principalment per evitar aglomeracions en espais tancats. Igualment, el consistori limitarà l’activitat d’aquestes persones grans en altres equipaments municipals, com poden ser biblioteques o gimnasos, i que de vegades disposen d’activitats dirigides especialment per a elles.
En un segon paquet de mesures, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit igualment que durant els propers 15 dies es recomanarà al conjunt de la ciutadania que restringeixi la seva activitat social. A banda de posposar els esdeveniments de més de 1.000 persones i de demanar que aquells que englobin menys de 1.000 només s’ocupin en una tercera part del seu aforament, això suposarà posposar la celebració dels diferents òrgans de participació de l’Ajuntament com poden ser audiències públiques, consells de districte i consells de barri. Aquestes mesures ja han estat compartides amb els diferents grups de l’oposició i en cap cas suposen la paralització de l’activitat municipal. De fet, el personal municipal que preventivament es troba en situació d’aïllament a casa seva treballa actualment amb intensitat gràcies al reforç que s’ha aplicat en totes les línies de teletreball.
Finalment, l’Ajuntament també treballa per augmentar les freqüències de pas dels diferents transports públics de la ciutat, així com incrementar la neteja i desinfecció d’aquests transports. De la mateixa manera, i sempre en coordinació amb la resta d’administracions, l’Ajuntament es compromet a mantenir la interlocució necessària amb els agents econòmics i socials de la ciutat per tal d’estudiar mesures econòmiques que facilitin la gestió de la situació actual, així com la flexibilització de les jornades laborals.
Aquests mesures dissenyades per fer front al COVID-10 “no són només una qüestió individual, sinó col·lectiva” que es fa amb l’objectiu sempre de “protegir a la població més vulnerable”, ha explicat en roda de premsa l’alcaldessa Ada Colau. Es tracta de “minorar el ritme de la ciutat, sense aturar-la en cap cas, per avançar en el control de la malaltia”, ha afegit la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa.
Coordinació entre administracions
El conjunt de mesures coincideixen amb l’activació en fase d’alerta del Pla Específic Municipal per a Risc Sanitari, en línia amb les decisions que han pres tant el govern de l’Estat com la Generalitat. L’Ajuntament de Barcelona ha detectat hores d’ara un tercer cas positiu per COVID-19 entre el seu personal, en aquesta ocasió d’una persona que treballa a l’Àrea d’Ecologia Urbana, a banda dels dos casos positius que ja es van comunicar el passat dilluns. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) està establint la traçabilitat de tots les persones que hagin pogut mantenir contacte i, en aquests moments, es mantenen de manera preventiva 70 persones aïllades a casa seva que es troben bé i segueixen treballant amb total normalitat. Una d’aquestes persones aïllades de manera preventiva és la regidora de Mobilitat Rosa Alarcón.