Les treballadores i els treballadors que estan en primera línia combatent el coronavirus es queixen de la manca d’eines per fer la seva feina en condicions de seguretat. Operaris dels dispositius d’ambulàncies, personal de sanitat i fins i tot mossos d’esquadra fan arribar a l’opinió pública que han de fer front a la seva tasca sense garanties.
La Federació de serveis públics FeSP-UGT de Catalunya ha enviat una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, i al Ministre de Sanitat, Salvador Illa, per exigir les mesures necessàries per garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores.
En la missiva afirmen que els treballadors i les treballadores de la sanitat, que estan en contacte amb persones que han donat positiu en covid-19, no tenen prou material per protegir-se. A diferents centres de treball manquen mascaretes sanitàries, equips de protecció, ulleres, guants, gels desinfectants, etcètera. “Hem detectat que en determinats centres assistencials, hospitals, sociosanitaris, emergències mèdiques, transport sanitari, residències, etcètera, no disposen del materials per preservar la seva salut, i que en altres no són coneixedors dels protocols d’actuació”. Afirma la carta.
En aquesta línia, representants sindicals del sector sanitari de CGT Catalunya han avisat que els calen més i millors equips de protecció individual, coneguts com a EPIs, per a poder continuar fent la seva feina sense posar en perill a la població davant de l’epidèmia del Covid-19.
“Les bates i els barrets que ens donen no són impermeables”, com haurien de ser per a protegir-se del coronavirus, ha explicat Samuel López. “Com a sanitaris no li tenim por a aquest virus, però tenim famílies i no volem ser transmissors del virus a la població”, ha dit Maribel Ramírez, de la secció sindical de l’Hospital de Bellvitge, en nom del seu centre i d’altres hospitals de l’ICS.
D’altra banda, des de Tècnics en Lluita es denuncia la situació de vulnerabilitat. L’esmentada agrupació explica que els treballadors de l’empresa d’ambulàncies i serveis d’emergències Falk treballen amb unes bates que no formen part dels Equips de Protecció Individual (EPI) originals. Això, per exemple, es tradueix en el fet que tenen “mànigues més curtes que les que estipulen les mesures protocol·làries que obliguen als treballadors a realitzar serveis amb possible contacte amb el covid-19″.
Com en altres casos, Tècnics en Lluita denuncien també que a aquells que són enviats per haver estat en contacte amb positius de l’epidèmia no els fan les proves: “Som treballadors del Transport Sanitari Urgent i del Transport Sanitari No Urgent sí, però no som escuts humans”, es queixen. Així, demanen que els hi subministrin EPI de reposició, mascaretes fpp2 i normals, desinfectants de mans per a després dels serveis i tot el que és necessari per al seu dia a dia.
També l’agrupació de treballadors d’ambulàncies de CCOO afirma en un comunicat que el col·lectiu viu una situació de precarietat laboral alarmant en l’àmbit de la seguretat i la salut. Asseguren que ni per part de les empreses ni per part de l’administració pública s’està donant resposta a les necessitats de protecció indispensable que es requereix en una situació de pandèmia. Això suposa posar “en perill la salut i la integritat física dels professionals de transport sanitari a Catalunya”. Tant el transport urgent com el no urgent.
Així, l’agrupació d’Ambulàncies de CCOO, assegura que per part de les empreses no s’ha facilitat una formació adequada sobre el covid 19 als professionals del transport sanitari, ni tampoc els equips individuals de protecció adients. Ans al contrari, es faciliten protocols que l’endemà són substituïts per uns de nous on es modifiquen els nivells dels equips de protecció. Aquest fet està provocant quadres d’ansietat entre les plantilles, i més quan les empreses ja han comunicat als comitès de seguretat i salut la manca d’alguns elements de protecció essencial que és substituït per altres que no fa la mateixa funció, posant en risc la salut dels seus treballadors i treballadores.
CCOO denuncia la manca de responsabilitat que té l’administració (CatSalut) sobre el transport sanitari no urgent, pel fet que encara no ha elaborat una instrucció de què cal fer amb els serveis programats i col·lectius. Això fa que cada empresa actuï de manera diferent, no garantint els equips de protecció mínim per donar un servei assistència del qualitat i amb seguretat pels treballadors i treballadores.
El Govern culpa a Espanya
En la roda de premsa ja habitual de cada migdia, la consellera de Salut Alba Vergés ha parlat de la necessitat d’augmentar tots els professionals i sobretot les seves condicions de treball. Ha afegit que Catalunya està pendent de rebre material que va demanar fa dies pels professionals i pels centres sanitaris. Així, ha explicat que s’està corroboran amb l’estat espanyol qui està produint tot aquest material necessari i també quins són els estocs actuals.
Vergés també ha aprofitat per demanar de nou a la gent que es quedi a casa per poder tenir alliberats els centres sanitaris per poder fer front a la pujada de casos que s’espera. “És imprescindible seguir les recomanacions i tallar les cadenes de transmissió del virus perquè qui ho necessiti pugui ser atès amb la màxima eficiència”, ha dit.
Ara per ara es tenen els plans de contingència dels hospitals i plans de contingència territorials que inclouran totes aquelles eines, establiments i instal·lacions que es necessitaran més enllà del sistema sanitari. La consellera ha parlat de l’oferiment de places hoteleres que es poden necessitar en el futur. També ha dit que el que més els hi preocupa són els pacients greus que necessitaran de recursos d’UCI i de semicrítics: “Hem de tenir el màxim de capacitat. El sistema sanitari de Catalunya i la sanitat privada del país passa ara a estar sota la nostra coordinació, en recursos en professionals”.