Davant l’avanç dels contagiats (19.991 segons dades de dimarts a la nit) i morts (1.849), el Govern comença a preparar el terreny per als quals, en principi, seran els dies més complicats de la pandèmia del coronavirus a Catalunya. El Departament de Salut ha decidit reforçar l’atenció domiciliària per acompanyar els pacients terminals en la seva mort a casa i contribuir així a evitar el possible col·lapse hospitalari. Segons un document del 27 de març a què ha tingut accés eldiario.es, la Generalitat calcula que aproximadament el 10% de les morts per coronavirus seran en els domicilis.
Paral·lelament, el Govern també ha traslladat als Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM) un protocol, datat a 24 de març, que indica com s’ha de justificar a aquest tipus de malalts terminals i les seves famílies la decisió de no traslladar-los als centres hospitalaris i donar-los suport per morir a casa seva.
El reforç de l’atenció domiciliària figura en un document redactat pel Consorci Sanitari de Barcelona, un ens públic compartit entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. L’informe detalla la creació d’una unitat d’atenció domiciliària extraordinària, només per a casos de coronavirus, que servirà de suport a la resta d’unitats d’aquest tipus que ja hi ha als centres d’atenció primària de la ciutat.
Aquestes unitats es diuen PADES, acrònim de Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport. Constitueixen un servei format per equips especialitzats, principalment metges, infermers i treballadors socials que ofereixen “atenció al final de la vida a domicili”.
Aquesta setmana, el Govern ha activat un PADES de “resposta ràpida” per a la capital catalana, anomenat PADES COVID, que té com a objectiu donar suport als professionals sanitaris de l’atenció primària però també de les UCI i els hospitals d’atenció intermèdia. Segons el document de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, la mesura es pren “davant l’increment de casos a què [el PADES] hauran de proveir atenció al final de la vida al domicili”.
A la resta de províncies catalanes, amb menor nombre de contagiats, encara no s’ha implementat un reforç d’aquest tipus, tot i que a Girona s’està intentant prioritzar l’atenció domiciliària per via telefònica en lloc de presencial per no saturar aquestes unitats, segons apunten fonts mèdiques de la província.
Dels dos documents als quals ha tingut accés eldiario.es -el d’atenció domiciliària i el dirigit a les ambulàncies- es desprèn que el Govern comença a preparar el terreny davant un més que possible col·lapse del sistema hospitalari. No només les UCI estan al límit de la seva capacitat (un 84% d’ocupació el dilluns), també les plantes dels hospitals, on estan aproximadament el 90% dels malalts de COVID-19, comencen a tenir problemes d’espai.
“Cal intentar alliberar els llits d’hospital per als pacients que requereixen un tractament més agressiu, i prioritzar el control de símptomes en els domicilis per a aquells pacients que presenten malalties cròniques terminals”, assenyala una internista d’un hospital de Barcelona. “A l’hospital, a més, moriran sols en una habitació a la qual ni tan sols podran accedir els familiars”.
Segons assenyala aquesta experta, el protocol per a morir en el domicili es reforça perquè és “molt més humà” i permet als pacients estar acompanyats per, almenys, un afí en el moment de la defunció. “Si no tenim mesures de protecció ni per als treballadors de l’hospital, el que no podem fer és donar-lo a les famílies que volen acompanyar un malalt”, rebla.
Consells per parlar amb les famílies
Davant la difícil tasca de comunicar als malalts que no se’ls traslladarà a l’hospital, el Govern ha elaborat un seguit de recomanacions dirigides a personal del SEM on indica com s’ha de comunicar aquesta decisió al pacient i els seus familiars.
El Govern recorda als professionals que “hi ha un alt nivell de por i alarma social” i els recomana “no fer referència al fet que no hi ha llits per a tots”. Segons aquesta llista de recomanacions, el Departament de Salut aconsella als professionals plantejar la decisió de no traslladar al pacient a l’hospital com una cosa positiva per al malalt i “centrar-se en la idea d’evitar el sofriment”.
“Plantejar que la mort a casa a hores d’ara és la millor opció si podem assegurar el control dels símptomes”, assenyala l’informe, que també recomana als professionals sanitaris explicar a la família que el fet de no aplicar un tractament agressiu no vol dir abandonar al pacient.
El document també recorda als treballadors de les ambulàncies que les interpretacions i situacions de cada cas, pacient i família “són úniques”, de manera que suggereix “no imposar els nostres criteris amb autoritat enèrgica perquè som els ‘herois'” i “no prejutjar i comprendre tots els punts de vista”. Al seu torn, els recomana escoltar degudament als pacients o familiars i “repetir resumidament els missatges emesos per remarcar que els entenem”.