La petició que s’oposa a el “Pla contra les pseudoterapias i les pseudociències” ha estat admesa a tràmit al Parlament Europeu. Amb aquesta petició, les associacions peticionàries demanen que la Unió Europea protegeixi la lliure decisió dels pacients que vulguin complementar els seus tractaments amb Medicina Integrativa, així com, als professionals sanitaris a exercir-la.
Les societats sanitàries de Medicines Complementàries i integratives d’Espanya (la Societat Espanyola de Salut i Medicina Integrativa, Associació Espanyola de Metges integratius, Federació Espanyola de Sanitaris per la Medicina Integrativa, Societat d’Acupuntura Mèdica d’Espanya, Associació Espanyola de Metges Naturistes i l’Assemblea Nacional d’Homeopatia) consideren que l’Estat espanyol incorre en irregularitats pel que fa a la normativa europea en la seva “Pla contra les pseudoteràpies i pseudociències” al no respectar aquesta lliure decisió atacant indiscriminadament a teràpies de medicines complementàries que a més estan promogudes per l’Organització Mundial de la Salut (Acupuntura, Homeopatia, Medicina Naturista, Ozonoteràpia, entre d’altres) en la seva estratègia 2014-2023.
A més, demanen un Procés Marc de Regulació a nivell europeu perquè la Medicina Integrativa, les seves teràpies i la seva pràctica siguin exercides amb seguretat, regulació acadèmica i científica pel bé i protecció dels pacients de forma unificada en tota la Comunitat Europea.
Lliure decisió i exercici
Amb aquesta petició les associacions presenten una queixa formal a la Unió Europea davant un Pla que consideren intenta desprestigiar teràpies útils per a la salut i per als milers de professionals sanitaris que les prescriuen i utilitzen de forma professional, sanitària i complementària en els àmbits de la salut, prevenció i benestar dels pacients. “El Pla no es fonamenta en cap anàlisi profunda de cadascuna de les teràpies complementàries o integratives, ni en les seves indicacions, efectes secundaris ni en els seus evidències científiques” explica Isabel Giralt, vicepresidenta de la Societat Espanyola de Salut i Medicina Integrativa (SESMI) .
La petició demana a la Unió Europea que protegeixi la lliure decisió dels pacients que desitgen complementar els seus tractaments amb Medicina Integrativa i Teràpies Complementàries, així com, als professionals que l’exerceixen amb seguretat i amb el suport científic necessari.