Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Com cada tardor, a hores d’ara la campanya anual de vacunació contra la grip ja ha començat. Aquest any, però, és força singular en coincidir amb la pandèmia de Covid-19. En què canvia això la necessitat de vacunació?
Ja de per si la grip és una malaltia infecciosa respiratòria força complexa, atès que pot ser causada per quatre soques de virus de la grip antigènicament diferents. A sobre, aquestes soques canvien cada pocs anys d’una manera impredictible.
Aquests virus de la grip s’assemblen en la seva biologia al SARS-CoV-2, perquè es transmeten per les vies respiratòries i poden donar lloc a un ampli espectre de simptomatologies, des d’infeccions asimptomàtiques, passant per refredats més o menys severs, fins pneumònies que requereixen hospitalització. Un procés gripal pot, fins i tot, acabar amb la mort del pacient. Com la Covid-19, els grups amb més risc a patir malaltia severa són les persones grans i els pacients amb condicions clíniques prèvies, com problemes cardiovasculars, diabetis, obesitat, etc.
Això explica per què cada any durant la temporada de grip, que normalment té el seu pic al febrer, moren bastants persones per la infecció viral o per complicacions clíniques que sobrevenen a la grip. A diferència de la Covid-19, la quantitat d’hospitalitzacions i morts per grip no arriba a ser tan gran com per provocar una crisi del sector hospitalari. Però no per això resulta menys tràgic per a les famílies que perden un ésser estimat. D’aquí que es recomani la vacunació anual contra la grip.
Una vacuna imperfecta que salva vides
Les vacunes de grip no són perfectes, això és indiscutible. Però fins i tot en anys en què la seva efectivitat és només del 20%, no deixen de salvar un percentatge de vides humanes important entre aquells que es vacunen. A Espanya, per exemple, es calcula que la vacunació en la temporada 2019-2020 va evitar el 26% de les hospitalitzacions, el 40% dels ingressos a la UCI i el 37% de les defuncions atribuïbles a la grip en els majors de 65 anys .
Un dels problemes d’aquestes vacunes és que no sempre reflecteixen els virus de la grip que circulen en aquest moment. No cal obviar l’enorme capacitat d’aquests virus per variar any rere any els seus antígens de superfície. Aquesta característica peculiar -que esperem que no sigui una característica comuna amb el SARS-CoV-2- obliga a actualitzar la vacuna cada any.
Tot i això, la vacunació contra la grip salva vides, i aquesta és ja una raó suficient per vacunar-se tots els anys. Però en aquests temps de Covid-19 la vacunació contra la grip és encara més important. Per començar perquè ajuda a disminuir els casos de grip d’aquest hivern que se’ns tira a sobre.
Encara que és veritat que les mesures de contenció usades per reduir els contagis del SARS-CoV-2 -ús de màscares, el distanciament social i evitar les reunions de grups grans en llocs tancats, disminuiran de manera important la transmissió del virus de la grip, la vacunació contra grip contribuirà a reduir els casos encara més. I ho farà de manera proporcional: com més gent es vacuni, menys casos de grip hi haurà.
Això és fonamental, atès que els casos de grip poden posar-ho més difícil als sanitaris a l’hora de diagnosticar i traçar contactes dels casos de Covid-19. Al capdavall, la simptomatologia inicial de les dues malalties és molt semblant, i es necessitaria augmentar encara més la nostra capacitat de diagnòstic per excloure com infectats amb SARS-CoV-2 els pacients amb símptomes que pateixen grip.
A aquestes dificultats s’afegeix que, aquest hivern, els casos de grip que requereixin hospitalització se sumaran als de Covid-19. I això augmenta el risc que els hospitals acabin saturats i no disposin dels recursos necessaris per a tractar tots els pacients que ho necessitin, com ja va passar durant la primera onada de Covid-19.
En conclusió, com més gent es vacuni contra la grip a 2020-2021, més probabilitats tindrem de mitigar els problemes que causa la pandèmia de Covid-19.
Aquest és un article publicat originalment a The Conversation