Fa tot just una setmana que es va iniciar la campanya de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya. L’objectiu del Govern de la Generalitat era vacunar un total de 104.000 usuaris i personal de les residències de la gent gran durant les dues primeres setmanes de campanya. Tanmateix, a hores d’ara només s’han posat 7.774 dosis de la vacuna, una xifra lluny de les 60.000 que van arribar dimarts passat, un dia més tard del previst. A partir d’ara, es preveu que cada dilluns arribin 60.000 dosis més.
Davant el retard que s’ha produït en la primera setmana de vacunació, Salut ha decidit modificar els protocols i començar a vacunar tots els dies, inclosos els festius. Amb això es pretén administrar cada setmana les 60.000 dosis que arribin.
Salut atribueix el retard en la vacunació a problemes logístics. Expliquen que moltes neveres per transportar les vacunes van quedar atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit. Es tracta de les neveres que demana la farmacèutica Pfizer que s’utilitzin per mantenir en bon estat les dosis de la vacuna i que serveixen per repartir-les a tots els centres de vacunació.
Per altra banda, el Departament explica que tothom ha de donar el vistiplau per poder ser vacunat i, en el cas de la gent gran a les residències, sovint cal el consentiment de familiars, un fet que fa més feixucs el procediment.
Una altra dificultat afegida ha sigut el sistema escollit per administrar la vacuna. Des de Salut expliquen que, com que la vacunació ha coincidit amb període de vacances, la disponibilitat de les infermeres voluntàries per vacunar no és absoluta.
Aquesta última justificació de Salut ha suscitat crítiques per part dels col·lectius d’infermeres. El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha assenyalat en un tuit que “les infermeres hem respost de manera exemplar a la crida de Salut per participar a la campanya de vacunació contra la Covid-19″ i que “no és just que se’ns faci responsables del retard en l’administració de vacunes”.
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués, explica que no “s’han tingut en compte les infermeres expertes en vacunes del territori” i que “hi ha hagut una deficient coordinació des del Departament de Salut en tot el procés”. Afegeix que des de l’AIFICC creuen que encara “són a temps de millorar la coordinació descentralitzant-la als centres d’atenció primària. També altres infermeres a títol personal han denunciat deficiències en la gestió de la campanya de vacunació a través de les xarxes:
No es just ni cert que facin servir el colectiu d’infermeres per a justificar el retard en l’administració de vacunes!!!!Jo mateixa estava convocada avui a BCN i al final…res d res.Prou de manipular!!!! https://t.co/Zs9mjTR3PB
— Elisenda (@Elisend97952258) January 3, 2021