A mida que la pandèmia de Covid-19 avança, també ho fa el nostre coneixement sobre la magnitud, el tipus i la durada de la resposta immune que generem enfront del virus SARS-CoV-2, ja sigui com a resultat de la infecció natural o de la vacunació. Aquesta informació definirà, en gran part, l’evolució de la pandèmia i guiarà les estratègies que hàgim d’adoptar per a protegir a la població.
En aquest sentit, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), promogut per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l’Associació Catalana de Centres de Recerca (ACER), acaba de publicar l’informe What do we know about Immunity to SARS-CoV-2? Implication for Public Health Policies, on fa una revisió del coneixement actual de la immunitat enfront del SARS-CoV-2 i les implicacions a nivell de polítiques de salut pública.
L’informe aborda el que se sap de la resposta immune a la infecció per SARS-CoV-2, sobretot respecte als actors de la immunitat anomenada ‘adaptativa’ (anticossos, cèl·lules B i cèl·lules T CD4 i CD8), que és la que confereix memòria immunològica. També inclou el coneixement sobre la immunitat generada per la vacuna i la necessitat de definir “valors de tall” que puguin predir si una persona tindrà protecció enfront de futures infeccions.
La primera i més important conclusió de l’informe és que la gran majoria de les persones genera una immunitat protectora que dura almenys sis mesos, i probablement més. Malgrat que s’han descrit alguns casos de reinfecció, els estudis de cohort analitzats fins ara indiquen que aquesta immunitat protegeix contra la malaltia en cas de reinfecció i que és duradora, amb cèl·lules B i T que assoleixen un nivell estable després de sis mesos.
“Per aquesta raó insistim que, en un context de dosis limitades, les persones que ja han passat la infecció no siguin considerades com a prioritàries per a la immunització”, assenyala Silvia de Sanjosé, presidenta del GCMSC i autora principal del primer document del grup sobre grups prioritaris per a la vacunació.
Els experts assenyalen que la inducció d’anticossos és ràpida i passa en la majoria de les persones després de la infecció, tot i que la magnitud és variable i més gran com més greu és la malaltia. Els anticossos neutralitzants, la majoria dels quals estan dirigits contra el domini que s’uneix al receptor cel·lular ACE2 (anomenat domini d’unió al receptor o RBD), estan presents a la gran majoria de persones infectades i poden bloquejar la infecció pel virus.
Tot i això, remarquen que hi ha menys informació disponible sobre la resposta dels limfòcits T, que tenen un paper clau en la generació de memòria immunològica, però que estudis recents indiquen que en gairebé totes les persones infectades es detecten cèl·lules T que reconeixen Spike i d’altres proteïnes virals, fins i tot en aquelles que no tenen nivells detectables d’anticossos.
L’equip investigador recomana realitzar estudis prospectius per a definir marcadors de protecció immune i valors de tall que simplificarien els assajos clínics de vacunes i ajudarien a decidir sobre la necessitat o no de revacunar. Els experts adverteixen que l’emergència de noves variants virals podria comprometre l’eficàcia de vacunes existents i subratllen la necessitat de realitzar una vigilància molecular tant en poblacions humanes com en animals susceptibles d’infecció. Finalment, insisteixen que la vacunació global és necessària no sols des d’un punt de vista ètic, sinó també epidemiològic.
Els autors de l’estudi remarquen que el document haurà d’anar-se actualitzant de manera adient en funció dels avenços científics. “Un any després de l’emergència del SARS-CoV-2, ja tenim una millor idea de la dinàmica de la resposta immune després de la infecció, però encara queden moltes preguntes obertes”, assenyala Julià Blanco, investigador d’IrsiCaixa i autor principal de l’informe. “Per exemple, encara no hem identificat marcadors relacionats amb la protecció i no ha passat suficient temps per a dir quant temps dura la immunitat”, afegeix.
Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 és una plataforma independent de persones expertes de diferents disciplines i trajectòries en recerca que té com a objectiu fer un seguiment continuat de l’evidència científica directament relacionada amb el control de la pandèmia per impulsar les decisions tècniques i polítiques que implica la resposta a la Covid-19 a través d’informes que puguin ser consultats per les administracions, entitats privades i el conjunt de la societat.