Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La pandèmia de la Covid-19 ha provocat una forta crisi econòmica i social, que ha colpejat durament els col·lectius més vulnerables i ha empès moltes persones a la pobresa. De fet, el 32% de les persones que es van atendre als Serveis Socials de Barcelona a partir del mes de març, quan es va iniciar la pandèmia, no hi havien anat abans o bé feia més d’un any que no ho havien requerit.
Per fer front a aquesta situació, entitats socials han engegat diverses iniciatives per ajudar a aquelles persones sense recursos a garantir les seves necessitats alimentàries. Entre aquestes, hi ha el projecte ‘Cuines Solidàries’, engegat per l’ONG Nutrició Sense Fronteres el març del 2020 davant la situació d’emergència social i econòmica generada per la crisi sanitària.
‘Cuines Solidàries’ té com a principal objectiu transformar la matèria primera i l’excedent d’empreses alimentàries en plats cuinats, que són distribuïts a col·lectius vulnerables a través d’un total de 21 entitats, com la Fundació Àgape, Metzineres, De veí a veí, el Gimnàs social Sant Pau o la Casa Cádiz.
Igual que passa en els serveis socials on, del total de persones ateses l’any passat, el 64% eren dones, el 70% de les persones beneficiàries d’aquesta iniciativa són dones. La majoria d’usuaris de ‘Cuines Solidàries’ són persones que treballen en feines precàries i en l’economia informal, que amb la situació pandèmica s’han quedat sense feina i recursos.
Aquestes persones són, alhora, les que tenen més dificultats per accedir a suports públics per cessament d’activitat, i per això és un dels col·lectius de major risc i que no veu cobertes les seves necessitats bàsiques d’alimentació. «Moltes viuen en infrahabitatges, on comparteixen habitació i, a vegades, no tenen ni dret a cuina i tenen una capacitat d’emmagatzematge d’aliments molt minsa», explica Neus Zurro, dietista de Nutrició sense Fronteres.
Durant el 2020 s’han preparat 79.000 plats cuinats, dels quals 10.500 s’han elaborat amb l’equip humà i suport logístic de DIOMCOOP, una cooperativa d’iniciativa social formada per persones de l’Àfrica subsahariana. La resta s’han elaborat amb la col·laboració entitats com el Menjador Ca la Rosa, del barri de la Sagrera de Barcelona, o l’entitat Barrinar Cap a la Sostenibilitat, al Poble-sec.
«Basant-nos en l’excedent dels donadors, fem tuppers variats, on s’inclouen cereals, verdures o llegums, sempre amb una base proteica que demanem que sigui com a mínim de 20 grams, tan de proteïna animal com vegetal. Els plats individuals ronden al voltant dels 500 grams, que equivaldrien a un 30% de les necessitats calòriques diàries d’una persona d’uns 70 kg. Sempre s’acompanyen d’aigua i una peça de fruita o un làctic», explica la dietista de l’entitat. Amb la participació de DIOMCOOP, a més, s’ha incorporat la diversitat cultural en els àpats, amb plats tant de tradició mediterrània com de tradició senegalesa.
Amb aquest projecte s’ha donat resposta a les necessitats alimentàries d’unes 8.350 persones, entre les quals destaca un gran grup de persones d’origen subsaharià. «Les persones beneficiàries ja estaven en una situació de risc social i la pandèmia no ha fet més que intensificar-la. Per això, continuarem treballant en aquest projecte un cop se superi la crisi sanitària, perquè les necessitats no acaben aquí. Aquests mesos només són l’inici d’una greu crisi social de la qual encara n’estem veient les primeres conseqüències», destaca Zurro.
Alhora que s’ofereixen plats cuinats a col·lectius vulnerables i es redueix el malbaratament alimentari, el projecte ‘Cuines Solidàries’ promou la inclusió de persones d’origen divers com a equip de cuina i de distribució d’aliments i la participació en xarxa. «Impulsem un espai de participació per als veïns i veïnes. El nostre objectiu és també canalitzar el voluntariat comunitari i enfortir l’economia circular i el teixit solidari dels barris», conclou la dietista de l’entitat.